Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ύποπτοι οι μισθοφόροι των Τούρκων για την έκρηξη που σκότωσε Αμερικανό και Βρετανό κομάντο στη Μανμπίτζ

Ύποπτοι οι μισθοφόροι των Τούρκων για την έκρηξη που σκότωσε Αμερικανό και Βρετανό κομάντο στη Μανμπίτζ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Χαλέπι,

Δύο δυτικοί στρατιώτες, ένας Βρετανός και ένας Αμερικανός, σκοτώθηκαν στην περιοχή της Μανμπίτζ από εκρηκτικό μηχανισμό την προηγούμενη εβδομάδα. Ακόμα πέντε τραυματίστηκαν.

Αν και οι λεπτομέρειες της επίθεσης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το περιστατικό αποτελεί αντικείμενο στρατιωτικής έρευνας.

Η βρετανική Daily Mail την Κυριακή σημείωσε ότι η έρευνα εξετάζει και την πιθανότητα τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που επιχειρούν στην περιοχή υπό τουρκική διοίκηση και μισθοδοσία, να ευθύνονται για την έκρηξη κάτι που «θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλωματική σύγκρουση με την Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ».

Πηγή από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις, τις SAS, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο Βρετανός στρατιώτης που σκοτώθηκε συμμετείχε σε «κοινή αμερικανοβρετανική μονάδα καταδρομέων που συνεργάζεται με τους Κούρδους στρατιώτες για τη σταθεροποίηση» της Μανμπίτζ.

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι οι τζιχαντιστές έχουν ενταχθεί στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και έχουν στόχο να καταλάβουν από κοινού την πόλη, την οποία απελευθέρωσαν από το Ισλαμικό Κράτος οι Κούρδοι με αμερικανική υποστήριξη το καλοκαίρι του 2016.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διακηρύξει ότι μετά την κατάληψη στις 18 Μαρτίου του κουρδικού θύλακα της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, επόμενος στόχος του είναι η κατάληψη και της Μανμπίτζ.

Την Κυριακή το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι 300 Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν στη Μανμπίτζ για να ενισχύσουν τις εκεί αμερικανικές δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες στο πλευρό των Κούρδων, ενώ και η Γαλλία έκανε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα ότι σκοπεύει να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μανμπίτζ.

Πολεμικός Χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Με γαλάζιο χρώμα τα εδάφη υπό τουρκική κατοχή. Με κίτρινο χρώμα τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο. Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση της Συρίας. Με πράσινο σκούρο απεικονίζονται οι περιοχές της Αλ Κάιντα (Ταχρίρ Αλ Σαμ) και με πράσινο ανοιχτό η Αχράρ Αλ Σαμ και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις. Με πορτοκαλί περιοχή υπό ρωσικό έλεγχο.

Πολεμικό χρονολόγιο της Μανμπίτζ

Στις 20 Ιουλίου 2012 η πόλη Μανμπίτζ (Ιεράπολις) της Συρίας έπεσε στα χέρια των εξεγερμένων ενάντια στην κυβέρνηση της Δαμασκού.

Τον Ιανουάριο του 2014 η πόλη πέρασε στον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στις αρχές Ιουνίου του 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) -των οποίων κυρίως συνιστώσα είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG)- ξεκίνησαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ την επιχείριση για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος και στις 12 Αυγούστου 2016 απελευθέρωσαν την πόλη από τους τζιχαντιστές.

Σχετικά άρθρα