Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος πέρασε στην αντεπίθεση στη νοτιοανατολική Συρία – Έχει στόχο δύο πόλεις

Το Ισλαμικό Κράτος πέρασε στην αντεπίθεση στη νοτιοανατολική Συρία – Έχει στόχο δύο πόλεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Μαγιαντίν, Αλ Μπουκαμάλ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ντέιρ αλ Ζουρ, Συρία, Τζιχαντιστές,

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) φαίνεται πρόσκαιρα να ανακάμπτει στη νοτιοανατολική Συρία, στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ, όπου συνεχίζει να διατηρεί υπό τον έλεγχό του έναν θύλακα.

Οι τζιχαντιστές το τελευταίο διάστημα πέρασαν στην αντεπίθεση στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη και κατάφεραν να ανακαταλάβουν περιοχές από τον συριακό στρατό.

Η εξτρεμιστική οργάνωση επικεντρώνει τις επιχειρήσεις της σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τις πόλεις Αλμπουκαμάλ (ή Αμπού Καμάλ ή Αλ Μπουκαμάλ) και Αλ Μαγιαντίν.

Αμφότερες υπήρξαν προπύργια της οργάνωσης. Η Αλμπουκαμάλ απελευθερώθηκε από τον συριακό στρατό στις 19 Νοεμβρίου 2017 και η Αλ Μαγιαντίν, που υπήρξε και η τελευταία «πρωτεύουσα» της οργάνωσης, απελευθερώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017.

Το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να έχει σχέδιο να πάρει πίσω αυτές τις δύο πόλεις και να αρχίσει να οικοδομεί ξανά το «χαλιφάτο» του.

Η κατάσταση στη νοτιοανατολική Συρία άλλαξε από τις 20 Ιανουαρίου 2018 όταν ο τουρκικός στρατός με τη βοήθεια μισθοφόρων τζιχαντιστών επιτέθηκε στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία.

Οι κουρδικές δυνάμεις, που μάχονταν με αμερικανική υποστήριξη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, αποχώρησαν από το μέτωπο για να σπεύσουν προς ενίσχυση των κουρδικών θέσεων στη βόρεια Συρία εξαιτίας της τουρκικής απειλής.

Στις γραμμές παρέμειναν μόνο Άραβες σύμμαχοι των Κούρδων από την περιοχή της Ντέιρ Αλ Ζουρ, οι οποίοι μαζί με τους Αμερικανούς κρατάνε απλά τη γραμμή, μην έχοντας αρκετές δυνάμεις για επίθεση.

Έτσι το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύτηκε τις εξελίξεις και ξεκίνησε να επιτίθεται στον συριακό στρατό, ο οποίος έχει αναπτυχθεί δυτικά του Ευφράτη.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Κούρδοι κατηγορούν την Τουρκία ότι με την εισβολή της στην Εφρίν, την επιχείριση «Κλάδος Ελαίας», διέσωσε το Ισλαμικό Κράτος λίγο πριν τη συντριβή του.

Σχετικά άρθρα