Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ενισχύεται το ποσοστό των πολέμιων του Brexit – Tι έδειξε δημοσκόπηση

Ενισχύεται το ποσοστό των πολέμιων του Brexit – Tι έδειξε δημοσκόπηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Δημοσκοπήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο,

Την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει το 53% των πολιτών του νησιού, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση (διεξήχθη 26-27/3) που πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών YouGov.

Το ποσοστό είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, επισημαίνεται.

Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, οι υποστηρικτές του Brexit επικράτησαν με 52%-48%.

Την Πέμπτη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη στιγμή που η Tερέζα Μέι ενεργοποίησε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από την απόφαση των Βρετανών πολιτών στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.

Η 29η Μαρτίου ορίστηκε ως η εκκίνηση για τις διετείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, οι οποίες θα λήξουν επίσημα σε ένα χρόνο ακριβώς από τώρα.

Η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στους γενικούς όρους για μια διετή μεταβατική συμφωνία που αναμένεται να εφαρμοστεί στις 29 Μαρτίου του 2019, όταν οι Βρετανοί αποχωρήσει από το εμπορικό μπλοκ.

Σε ό,τι αφορά την υπόσχεση της Βρετανίας να πληρώσει έναν οικονομικό διακανονισμό ύψους περίπου 35 έως 39 δισεκ. στερλινών στην Ε.Ε., η Μέι έχει ξεκαθαρίσει ότι «εξαρτάται από τη συμφωνία μιας μελλοντικής εταιρικής σχέσης με το μπλοκ».

«Εάν δεν συμφωνήσουμε αυτή την εταιρική σχέση, τότε αυτή η προσφορά θα βρεθεί εκτός διαπραγμάτευσης», είχε πει χαρακτηριστικά η κα May στο βρετανικό κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι η Βρετανία θα πληρώσει ένα δίκαιο μερίδιο των δεσμεύσεών της στην Ε.Ε..

Στο παρακάτω διάγραμμα, ο οικονομολόγος Finn McLaughlin της Capital Economics, αποτυπώνει την πορεία των βρετανικών περιουσιακών στοιχείων αυτόν τον τελευταίο χρόνο.

Η στερλίνα προφανώς δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, με μέση υποχώρηση της τάξεως του 13%, ωστόσο ο δείκτης-βαρόμετρο FTSE 100 επωφελήθηκε από την ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία και την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Ο οικονομολόγος αναμένει μεγαλύτερη αβεβαιότητα τους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών βυθίζονται βαθύτερα στο ακανθώδες ζήτημα της σχέσης για τη μετά-Brexit εποχής, μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρώπης.

Ο κ. McLaughlin εκτιμά ότι οι επιτυχείς συνομιλίες θα επιτρέψουν στη βρετανική οικονομία να «αψηφήσει τις προσδοκίες για επιβράδυνση» εντός του 2018, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει στην Τράπεζα της Αγγλίας να επωφεληθεί από τη σταθερή ανάπτυξη για να συσφίξει τη νομισματική πολιτική ταχύτερα από ό,τι προβλέπουν οι επενδυτές.

Σχετικά άρθρα