Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα αντίποινα από Ρωσία: Ποιους διπλωμάτες ευρωπαϊκών χωρών απελαύνει

Νέα αντίποινα από Ρωσία: Ποιους διπλωμάτες ευρωπαϊκών χωρών απελαύνει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διπλωματικό Σώμα, Ολλανδία, Πράκτορες, Ρωσία, Σεργκέι Σκριπάλ,

Η Ρωσία αποφάσισε σήμερα Παρασκευή να απελάσει δύο Ολλανδούς διπλωμάτες, σε αντίποινα για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ολλανδία στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ, δήλωσε η πρεσβευτής της Ολλανδίας στη Ρωσία Ρενέ Γιόνες-Μπος στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

“Δύο συνάδελφοί μου εγκαταλείπουν τη Μόσχα. Όμως εμείς (η πρεσβεία) παραμένουμε εδώ”, σημείωσε η ίδια την ώρα που αναχωρούσε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου είχε κληθεί να παρουσιαστεί.

Την ίδια ώρα το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία απελαύνει δύο Ιταλούς διπλωμάτες, στους οποίους δίδει διορία μιας εβδομάδας να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ και το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα απελάσει έναν Φινλανδό διπλωμάτη από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθησαν σήμερα οι πρεσβευτές εννέα χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων αυτοί της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας.

Οι πρεσβευτές αυτών των χωρών, όπως και αυτοί της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Σλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας άρχισαν νωρίτερα σήμερα να φτάνουν στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στο πλαίσιο της κρίσης που ξέσπασε μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στη Βρετανία.

Την ίδια ώρα και το πρακτορείο Reuters μετέδωσε επικαλούμενο εικονολήπτη του που βρίσκεται εκεί ότι στο υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας εθεάθησαν να φτάνουν με τα επίσημα αυτοκίνητά τους αξιωματούχοι των πρεσβειών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Κροατίας, του Βελγίου, της Ουκρανίας, της Σουηδίας, της Αυστραλίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και του Καναδά.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι εκλήθησαν οι πρεσβευτές “πολυάριθμων χωρών που ανέλαβαν μη φιλική δράση κατά της Ρωσίας σε αλληλεγγύη με τη Βρετανία εξαιτίας της υπόθεσης Σκριπάλ”.

“Στους απεσταλμένους θα επιδοθούν νότες διαμαρτυρίας και αυτοί θα ενημερωθούν για τα μέτρα αντιποίνων της ρωσικής πλευράς”, σημείωσε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ και πλήθος δυτικών χωρών απελαύνουν περισσότερους από 100 Ρώσους διπλωμάτες και η Μόσχα έχει πει ότι τα μέτρα αντιποίνων που θα λάβει η ίδια θα αντανακλούν ακριβώς τις ενέργειες που γίνονται εναντίον της.

Ο Λόρι Μπρίστοου, ο Βρετανός πρεσβευτής στη Ρωσία, ο οποίος είχε κληθεί επίσης σήμερα να παρουσιαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας, αρνήθηκε να σχολιάσει κατά την έξοδό του από το κτίριο σχετικά με αυτά που διαμείφθηκαν στο υπουργείο.

Αντιθέτως ο Γερμανός πρεσβευτής Ρούντιγκερ φον Φριτς δήλωσε ότι η Ρωσία οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ σε βρετανικό έδαφος, αλλά σημείωσε ότι το Βερολίνο παραμένει ανοιχτό σε έναν διάλογο με την Μόσχα.

Εξάλλου χθες το βράδυ Πέμπτης η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 60 Αμερικανούς διπλωμάτες και οτι θα απελάσει και άλλους από άλλες χώρες που συσπειρώθηκαν με το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον στην λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας για την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να απαντήσει στην ενέργεια αυτή της Ρωσίας.

Σχετικά άρθρα