Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εντείνονται οι αντιδράσεις στο Κόσοβο μετά το “θρίλερ” της έκδοσης των 6 Τούρκων

Εντείνονται οι αντιδράσεις στο Κόσοβο μετά το “θρίλερ” της έκδοσης των 6 Τούρκων

Η σύλληψη την Πέμπτη στο Κόσοβο έξι Τούρκων υπηκόων, εκπαιδευτικών που συνδέονται με τα σχολεία Mehmet Akif και κυρίως η άμεση έκδοση τους στην Τουρκία χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, προκαλούν προβληματισμό για τον ρόλο της Άγκυρας στο Κόσοβο, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι, ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι και ο υπουργός Εξωτερικών Μπετζέτ Πατσόλι δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν για το γεγονός αφού οι συλληφθέντες εκδόθηκαν στην Τουρκία.

Ο Ρ. Χαραντινάι έπαυσε μάλιστα τον υπουργό Εσωτερικών και τον αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας διότι ενήργησαν χωρίς να τον ενημερώσουν.

Ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου Κάντρι Βέσελι εξέφρασε την ανησυχία του για την συμπεριφορά των υπηρεσιών ασφαλείας. «Τέτοιες ενέργειες όπου δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες προκαλούν σοβαρές υποψίες για την δράση των υπηρεσιών που εμπλέκονται», αναφέρει στη δήλωση του ο Κάντρι Βέσελι.

Η εφημερίδα Gazzeta expres αποκαλύπτει ότι η όλη επιχείρηση οργανώθηκε από την μυστική αστυνομία του Κοσόβου, σε συνεργασία με την συνοριακή αστυνομία και με την βοήθεια και την επιμελητειακή υποστήριξη της τουρκικής υπηρεσίας Πληροφοριών.

Προκειμένου να παρακαμφθεί η νόμιμη διαδικασία για την έκδοση τους, αποδόθηκε στους συλληφθέντες ο χαρακτηρισμός «πρόσωπα υψηλού κινδύνου» κάτι που, σύμφωνα με την νομοθεσία, όταν πρόκειται για ξένους, δεν υποχρεώνει την συνοριακή αστυνομία να δικαιολογήσει τους λόγους απέλασης.

Ο δικηγόρος του ενός από τους συλληφθέντες, Άντεμ Βόξι, με δήλωση του στα μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι οι Τούρκοι υπήκοοι συνελήφθησαν από την συνοριακή αστυνομία την ώρα που πήγαιναν στην δουλειά τους.

Υποστηρίζει δε ότι το πρόβλημα με την άδεια παραμονής που επικαλέστηκε η συνοριακή αστυνομία για την ανάκληση της και την απέλαση/έκδοση τους στην Τουρκία επινοήθηκε για να αποκλειστεί από την διαδικασία η Δικαιοσύνη.

Ο Άντεμ Βόξι αναφέρει ότι όλοι οι συλληφθέντες είχαν νόμιμη άδεια παραμονής ως εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά σχολεία που ίσχυε μέχρι το 2023.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στην Πρίστινα, η Άγκυρα εδώ και αρκετό καιρό ζητεί από την κυβέρνηση του Κοσόβου να απαγορεύσει την λειτουργία των σχολείων Mehmet Akif που χρηματοδοτούνται από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Κοσόβου, αλλά και η σημερινή δεν έδειξαν την πολιτική προθυμία να ικανοποιήσουν το αίτημα.

Στο Κόσοβο λειτουργούν έξι σχολεία Mehmet Akif του εκπαιδευτικού ιδρύματος Gulistan educational institutions και καλύπτουν τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, προσχολική, στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση. Στα σχολεία αυτά φοιτούν κυρίως παιδιά πολιτικών και εύπορων οικογενειών του Κοσόβου. Από ένα τέτοιο γυμνάσιο αποφοίτησε το 2017 και γιος του προέδρου του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι.

Η Τουρκία παράλληλα με το αίτημα να κλείσουν τα σχολεία που ελέγχονται από τον ιμάμη Γκιουλέν δημιούργησε και ένα δίκτυο δικών της σχολείων για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της ελίτ του Κοσόβου.

Το 2017 το ίδρυμα Maarif που ελέγχεται από τον Ταγίπ Ερντογάν ίδρυσε τα σχολεία International Maarif Schools of Kosova, τα οποία λειτουργούν στην Πρίστινα και την πόλη Πρίζρεν.

Σχετικά άρθρα