Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γαλλία ετοιμάζεται να μειώσει τους βουλευτές και γερουσιαστές κατά 30%

Η Γαλλία ετοιμάζεται να μειώσει τους βουλευτές και γερουσιαστές κατά 30%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν,

Οι πρόεδροι της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, κάτω και άνω σώματος του γαλλικού κοινοβουλίου αντίστοιχα, συμφώνησαν με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία σε σχέδιο για μείωση του αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών κατά 30%.

Μετά από εβδομάδες ζυμώσεων για τη θεσμική μεταρρύθμιση, ο πρόεδρος Μακρόν βρήκε κοινό τόπο με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Φρανσουά ντε Ρουγκί, του κυβερνώντος κεντρώου κινήματος «Η Δημοκρατία Μπροστά!» (LREM) και τον πρόεδρο της Γερουσίας Ζεράρ Λασέρ, του κεντροδεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» (LR).

Η ανακοίνωση έγινε από την γαλλική Προεδρία, μετά τη συνάντηση του κ. Μακρόν με τους δύο ανώτατους κοινοβουλευτικούς. Εάν το σχέδιο εγκριθεί, οι βουλευτές θα μειωθούν από 577 σε 404 και οι γερουσιαστές από 348 σε 244.

Ζητήματα στα οποία δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία είναι το πόσοι βουλευτές θα εκλέγονται με σύστημα αναλογικής, καθώς σήμερα και οι 577 εκλέγονται με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Το τελικό προσχέδιο της μεταρρύθμισης θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ.

Σχετικά άρθρα