Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Προειδοποιητικά πυρά» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για τους S-400

«Προειδοποιητικά πυρά» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για τους S-400
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρωσία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τουρκία,

Τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην αγορά από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400 αναφέρει αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θέτοντας για πρώτη φορά ζήτημα κυρώσεων εις βάρος συμμαχικών χωρών που σχεδιάζουν να «προμηθευτούν ρωσικά οπλικά συστήματα».

Ο αξιωματούχος επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο της ακούσιας μεταφοράς τεχνολογίας, δεδομένου ότι το ρωσικό σύστημα θα πρέπει να συνδεθεί αναγκαστικά με το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal για το αν η πιθανολογούμενη αγορά των ρωσικών S-400 θα επηρεάσει την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών νέας γενιάς F-35 στην Άγκυρα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε πως «γνωρίζουμε βεβαίως τις ανακοινώσεις αρκετών χωρών σχετικά με την πρόθεσή τους να προμηθευτούν ρωσικά (οπλικά) συστήματα και θα παρακολουθούμε πολύ στενά τη δραστηριότητα αυτή για πιθανές κυρώσεις».

Η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση την 27η Οκτωβρίου 2017.

Η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται στον ειδικό νόμο για τις κυρώσεις (CAATSA) που προβλέπει συνέπειες για τις χώρες που δεν ακολουθούν τους νατοϊκούς κανόνες.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν πως η αγορά του αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει ζητήματα συμβατότητας με μια σειρά από αμερικανικά οπλικά συστήματα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ανέφερε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο θέμα προκαλεί τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ καθώς δεν συμβαδίζει με την εκφρασμένη στρατηγική για την σταδιακή απεξάρτηση, ιδίως χωρών που ανήκαν στο μπλοκ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, από την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας.

Σχετικά άρθρα