Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία έχει «άποψη» και για το Αφγανιστάν – Ξεφυτρώνουν όπου μπορούν για να κάνουν… εντύπωση

Η Τουρκία έχει «άποψη» και για το Αφγανιστάν – Ξεφυτρώνουν όπου μπορούν για να κάνουν… εντύπωση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασράφ Γκάνι, Αφγανιστάν, Ισλαμιστές, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ταλιμπάν, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Το κάλεσμα για έναρξη διαλόγου χωρίς όρους με το ισλαμικό κίνημα των Ταλιμπάν από τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Καλωσορίζουμε το κάλεσμα του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γάνι για διάλογο με τους Ταλιμπάν χωρίς προϋποθέσεις», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας στην Διάσκεψη της Τασκένδης, στο Ουζμπεκιστάν, με θέμα το Αφγανιστάν.

Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν πρόσφερε «κλάδο ελαίας» στους Ταλιμπάν, μετά από 17 χρόνια κατά τα οποία οι τζιχαντιστές πολεμούν ενάντια στις επίσημες Αρχές της χώρας.

Ο κ. Γάνι πρότεινε να κηρυχθεί εκεχειρία, να δημιουργηθεί πολιτικό πλαίσιο και να απελευθερωθούν κρατούμενοι οι οποίοι ανήκουν στο κίνημα των Ταλιμπάν.

«Θέλουμε όλες οι δυνάμεις στο Αφγανιστάν να αναγνωρίζουν την κεντρική κυβέρνηση, να καταδικάζουν τη βία, να γίνουν μέρος της νόμιμης πολιτικής ζωής», πρόσθεσε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία έχει παράσχει στο Αφγανιστάν οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων τα τελευταία 18 χρόνια, δηλαδή από το 2001, που μας κάνουν περίπου 50 εκ. δολάρια τον χρόνο, δηλαδή σιγά τα λεφτά.

Υποστήριξη στην πρόταση του κ. Γάνι προς τους Ταλιμπάν εξέφρασαν, στην ίδια διάσκεψη, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σχετικά άρθρα