Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναστασιάδης: Αν η Τουρκία έλαβε τα μηνύματα, θα το δούμε στη συνέχεια

Αναστασιάδης: Αν η Τουρκία έλαβε τα μηνύματα, θα το δούμε στη συνέχεια

Στόχος της Τουρκίας είναι να ελέγξει τους φυσικούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου και την πορεία διοχέτευσης τους προς την Ευρώπη, σημείωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε συνέδριο σχετικό με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταφέρθηκαν ήδη στην Τουρκία και οι δηλώσεις των κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ ήταν σαφέστατες, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «το εάν η Τουρκία έλαβε τα μηνύματα, θα το δούμε στη συνέχεια».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι απόλυτα κατοχυρωμένοι και τα προσχήματα περί δήθεν προστασίας τους «είναι απλώς το προκάλυμμα για τους στόχους της Τουρκίας, η οποία επιθυμεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο προμήθειας της Ευρώπης».

Μιλώντας στο συνέδριο Mediterranean Oil and Gas Forum 2018, ο επικεφαλής του κυπριακού κράτους δήλωσε ότι η Κύπρος φιλοδοξεί σύντομα να καταστεί παραγωγός φυσικού αερίου και χώρα διαμετακόμισής του.

Επισήμανε ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις, ώστε το συντομότερο δυνατόν να καταρτιστεί το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και ακόμη ότι το επόμενο βήμα είναι οι γεωτρήσεις, που θα διεξαχθούν από την κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες τις οποίες έλαβε η Κύπρος, με μεγάλη – όπως τόνισε – επιτυχία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, με χώρες όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Ελλάδα.

Ανακοίνωσε τέλος ότι η Κύπρος προχωρεί με την υλοποίηση προγραμμάτων, όπως το CyprusGas2EU, το EastMed Pipeline και το EuroAsia Interconnector.

Σχετικά άρθρα