Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Sole 24 Ore: Η ΕΕ έχει ενοχληθεί από τη νεο-οθωμανική πολιτική του Ερντογάν

Sole 24 Ore: Η ΕΕ έχει ενοχληθεί από τη νεο-οθωμανική πολιτική του Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Η περιφερειακή νεοϊμπεριαλιστική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ερντογάν δείχνει να μην γνωρίζει κανενός είδους εμπόδιο: στη Συρία κατέλαβε το προπύργιο του Εφρίν, αναγκάζοντας τους Κούρδους της Συρίας του YPG (μέχρι σήμερα πολύτιμους συμμάχους της Αμερικής κατά του Ισλαμικού Κράτους) σε φυγή, ενώ στο Αιγαίο, η Τουρκία εμβολίζει ελληνικά πλοία σε βραχονησίδες, την κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί, κρατά στις φυλακές της δυο Έλληνες στρατιώτες που είχαν περάσει τα σύνορα και τους κατηγορεί για κατασκοπεία, και στην Κύπρο, πριν από ένα μήνα, μπλόκαρε την εξόρυξη φυσικού αερίου από μέρους του πλοίου Saipem 12000 του ιταλικού οργανισμού υδρογονανθράκων ENI γράφει, μεταξύ άλλων, η Il Sole 24 Ore.

Υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι η Άγκυρα χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις σοβαρές κριτικές που έφτασαν από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (με αναφορά σε «παράνομες πράξεις») σε σχέση με τις ναυτικές της επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο σχολιαστής Βιττόριο Ντα Ρολντ προβλέπει ότι σήμερα (26 Μαρτίου) στη Βάρνα, η Τουρκία θα ζητήσει την καταβολή του δεύτερου μέρους της χρηματικής στήριξης που της υποσχέθηκε η Ευρώπη (ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ), στο πλαίσιο της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, την οποία οι Βρυξέλλες υπέγραψαν με την Άγκυρα πριν από δυο χρόνια.

Και ότι θα επιμείνει στο αίτημα κατάργησης της βίζας για τους πολίτες της που θέλουν να επισκεφθούν τις χώρες της Ένωσης.

«Αλλά η ΕΕ έχει ενοχληθεί από την νεο-οθωμανική πολιτική της Άγκυρας στην περιοχή και είναι πιθανό να ζητήσει τον σεβασμό όλων των συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων και όσων προστατεύουν το διεθνές δίκαιο στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα.

»Στη Βάρνα, ίσως, θα αρχίσει να γίνεται αναφορά, επιτέλους, στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική» υπογραμμίζει, τέλος, η Sole 24 Ore.

Σχετικά άρθρα