Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τριήμερες εκλογές στην Αίγυπτο υπό το άγρυπνο βλέμμα του στρατού

Τριήμερες εκλογές στην Αίγυπτο υπό το άγρυπνο βλέμμα του στρατού

Mε τον νυν πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι σίγουρο νικητή, περίπου 60 εκατομμύρια Αιγύπτιοι ψηφοφόροι καλούνται από σήμερα Δευτέρα έως την Τετάρτη στις εκλογές.

Οι Αιγύπτιοι έχουν να επιλέξουν μεταξύ του 63χρονου Σίσι και του μοναδικού του αντιπάλου, του 65χρονου Μούσα Μοστάφα Μούσα, ο οποίος ωστόσο έχει δηλώσει υποστηρικτής του προέδρου.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη την προηγούμενη εβδομάδα ο Σίσι είχε δηλώσει ότι δεν ευθύνεται για την απουσία σοβαρών υποψήφιων.

«Θα μου άρεσε αν υπήρχαν ένας, δύο, τρεις ή δέκα καλύτεροι» υποψήφιοι.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα βλέμματα στρέφονται στο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, το οποίο θα μπορέσει να νομιμοποιήσει την επανεκλογή του Σίσι.

Στις προηγούμενες εκλογές το ποσοστό είχε φτάσει το 37% έπειτα από δύο ημέρες εκλογικής διαδικασίας, και στη συνέχεια το 47,5% έπειτα από την παράταση μίας ημέρας που δόθηκε.

Το 2014 ο Σίσι είχε και πάλι έναν μόνο αντίπαλο, τον Χαμντίν Σαμπάχι, γνωστή προσωπικότητα της αριστεράς. Τότε ο πρόεδρος είχε συγκεντρώσει το 96,6% των ψήφων.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σε μια χώρα που είναι αντιμέτωπη με τζιχαντιστικές επιθέσεις από το 2013 και όπου το Ισλαμικό Κράτος έχει προειδοποιήσει ότι θα επιτεθεί σε εκλογικά κέντρα, η ψηφοφορία  διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τον στρατό να έχει αναπτύξει άρματα μάχης σε πολλές γέφυρες του Καΐρου.

Χθες Κυριακή δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια σε τρομοκρατική επίθεση.

Σχετικά άρθρα