Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα “πήραν” οι Καταλανοί με τη Μέρκελ για τη σύλληψη Πουτζδεμόν

Τα “πήραν” οι Καταλανοί με τη Μέρκελ για τη σύλληψη Πουτζδεμόν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Ισπανία, Κάρλες Πουτζδεμόν, Καταλονία,

Χιλιάδες Καταλανοί υπέρμαχοι της αυτονομίας της επαρχίας τους συγκρούστηκαν την Κυριακή με δυνάμεις της αστυνομίας μετά τη σύλληψη στη Γερμανία του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν.

Έπειτα από έκκληση της ριζοσπαστικής οργάνωσης Επιτροπές Προάσπισης της Δημοκρατίας (CDR) οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το κτήριο όπου στεγάζονται οι αρχές της περιφέρειας, ενώ οι αστυνομικοί τους απώθησαν με κλομπ και πυροβολώντας στον αέρα.

Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές έριξαν αυγά, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας, ενώ προσπάθησαν να εκτοξεύσουν και κάδους απορριμμάτων.

Τελικά αργά το απόγευμα η αστυνομία κατάφερε να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

«Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή» φώναζαν διαδηλωτές μπροστά από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρά τις προσπάθειες του Πουτζδεμόν, ο οποίος εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες μετά το δημοψήφισμα για την αυτονομία, καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τον στήριξε.

Έξω από το προξενείο της Γερμανίας ορισμένοι διαδηλωτές ύψωσαν φωτογραφίες της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, στο πρόσωπο της οποίας είχαν ζωγραφίσει χιτλερικό μουστάκι. Άλλοι, κρατούσαν πλακάτ με τη φράση «Ελευθερώστε τον πρόεδρό μας, μην γίνεστε συνένοχοι» στα γερμανικά.

Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Ρότζερ Τορέντ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία με τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η καταλανική κοινωνία θα δράσει όπως το κάνει πάντα χωρίς βία», τόνισε.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, 87 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά: συγκεκριμένα 79 στη Βαρκελώνη (εκ των οποίων οι 13 αστυνομικοί) επτά στην πόλη Λέριδα και ένας στη Ταραγκόν.

Ο Πουτζδεμόν συνελήφθη στη βόρεια Γερμανία, όπου έφτασε από τη Δανία. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Χάουμε Αλόνσο- Σουεβίγιας, βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Βέλγιο όπου είχε καταφύγει μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία στις 27 Οκτωβρίου.

Συνελήφθη έπειτα από την έκδοση πανευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον του και θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία του κρατιδίου Σλέσβιχ- Χόλσταϊν.

Στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα τεθεί υπό κράτηση εν όψει της έκδοσής του στην Ισπανία.

Την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε ότι 25 ηγέτες της Καταλονίας θα πρέπει να δικαστούν για εξέγερση, κατάχρηση ή ανυπακοή στο κράτος.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Πάμπλο Γιαρένα αποφάσισε επίσης την προφυλάκιση πέντε αυτονομιστών ηγετών. Η προφυλάκισή τους προκάλεσε διαδηλώσεις σε όλη την Καταλονία.

Σχετικά άρθρα