Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίθεση για την κατάληψη της Τελ Ριφάτ στη βορειοδυτική Συρία

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίθεση για την κατάληψη της Τελ Ριφάτ στη βορειοδυτική Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφρίν, Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τελ Ριφάτ, Τζαΐς Αλ Θουγάρ, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Κυριακή 25η Μαρτίου εισβολή στο Ιράκ και επίθεση στην πόλη Τελ Ριφάτ στη βορειοδυτική Συρία, νότια της κατεχόμενης Εφρίν, που ελέγχεται από τη δημοκρατική συριακή ένοπλη οργάνωση «Στρατός Επαναστατών» (Τζαΐς Αλ Θουγάρ), συνιστώσας των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Ο Τούρκος Προέδρος έστειλε και στην Ε.Ε. το εξής μήνυμα, ενόψει της Συνάντησης Κορυφής στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου:

«Ο Δυτικός επιχειρεί να μας συμβουλέψει. Κρατήστε εκείνες τις συμβουλές για τον εαυτό σας. Υπάρχουν βίντεο-ντοκουμέντα. Άλλωστε αύριο θα συναντηθούμε στην Βάρνα. Προετοιμάστηκα. Θα τους τα παρουσιάσω (τα ντοκουμέντα). Θα σταθούμε όρθιοι, δεν θα υποχωρήσουμε».

Πολεμικό ιστορικό της Τελ Ριφάτ

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2012, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την Τελ Ριφάτ ύστερα από μάχες με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).

Όταν οι ισλαμιστές του FSA κατέλαβαν την πόλη κατάργησαν τις συριακές Αρχές και εγκαθίδρυσαν στη θέση τους ένα συμβούλιο αποτελούμενο από ισλαμιστές θεολόγους, ισλαμιστές δικαστές και πρώην αξιωματικούς του στρατού που είχαν αποσκιρτήσει στους εξεγερμένους. Η πόλη τέθηκε υπό την ισχύ του ισλαμικού νόμου της Σαρία.

Τον Νοέμβριο του 2013 η πόλη ελεγχόταν από το Ισλαμικό Κράτος. Τον Ιανουάριο του 2014 το Ισλαμικό Κράτος αποσύρθηκε και η Τελ Ριφάτ πέρασε στον έλεγχο του Ισλαμικού Μετώπου.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2016 η πόλη καταλήφθηκε από τον Στρατό Επαναστατών (Τζαΐς Αλ Θουγάρ), συνιστώσα των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και σύμμαχο των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Η πόλη είναι σήμερα το αρχηγείο της Τζαΐς Αλ Θουγάρ, μιας μεικτής αραβοκουρδικής οργάνωσης και σε αυτή έχουν καταφύγει και δυνάμεις των YPG που αποσύρθηκαν από την Εφρίν.

Πολεμικός χάρτης βορειοδυτικής Συρίας: Με γαλάζιο χρώμα απεικονίζονται τα τουρκοκρατούμενα εδάφη. Με κίτρινο τα υπό κουρδικό έλεγχο. Με κόκκινο είναι η κυβέρνηση. Με πράσινο ανοιχτό άλλοι φιλότουρκοι ισλαμιστές και με πράσινο σκούρο η Συριακή Αλ Κάιντα.

Σχετικά άρθρα