Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναστασιάδης: Στη Βάρνα (26 Μαρτίου) θα δοκιμαστεί ο σεβασμός της Τουρκίας στην ΕΕ

Αναστασιάδης: Στη Βάρνα (26 Μαρτίου) θα δοκιμαστεί ο σεβασμός της Τουρκίας στην ΕΕ

Στη Σύνοδο της Βάρνας (26 Μαρτίου) «θα δοκιμαστεί ο σεβασμός της Τουρκίας στις υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε. περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, είπε πως στη Βάρνα δοκιμάζεται ο σεβασμός της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρώπης και της Κύπρου.

«Από τη συμπεριφορά, τη στάση πολλά θα εξαρτηθούν όσον αφορά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν απομακρύνεται η προοπτική επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, αφού ακόμη ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί δεν έχει απαντήσει αναφορικά με το θέμα συνάντησης τους, Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι «έχω κάνει ξεκάθαρη τη δική μου θέληση.

»Δεν θα επαναλαμβάνω καθημερινά αυτά τα οποία έχω διαμηνύσει πολλάκις. Όταν και εφόσον είναι έτοιμος, εγώ είμαι πανέτοιμος».

Σημείωσε εξάλλου ότι «η 25η Μαρτίου ήταν η θεμέλιος μέρα για την απελευθέρωση της Ελλάδας και την εγκαθίδρυση του ελληνικού κράτους.

»Η 1η Απριλίου, αντίστοιχα, ήταν για την Κύπρο η ανάλογη θεμελιώδης ημέρα που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

»Δυστυχώς, οι εξελίξεις ή και η μορφή λύσης και οι πρόνοιες της λύσης οδήγησαν στα όσα ακολούθησαν το 1974, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και σφαλμάτων δικών μας.

»Αυτό που επιβάλλεται είναι με συνέπεια, με ενότητα, με στοχοπροσήλωση να επιτύχουμε την απελευθέρωση και τη δημιουργία ενός κράτους που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, να δημιουργεί ακριβώς εκείνες τις προϋποθέσεις που μέσα από την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του να παρέχει ασφάλεια προς όλους».

Σχετικά άρθρα