Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία ζητά από τη Ρωσία να εκδιώξει τις SDF από την πόλη Τελ Ριφάτ

Η Τουρκία ζητά από τη Ρωσία να εκδιώξει τις SDF από την πόλη Τελ Ριφάτ

Η Τουρκία -σύμφωνα με πληροφορίες του Al Masdar News- ζήτησε από τους Ρώσους να εκδιώξουν τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την πόλη Τελ Ριφάτ, νότια της τουρκοκρατούμενης κουρδικής πόλη Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία.

Η Τελ Ριφάτ καταλήφθηκε από τους Κούρδους και τους δημοκρατικούς Άραβες συμμάχους τους στις 16 Φεβρουαρίου 2016 με ρωσική αεροπορική υποστήριξη.

Τότε η Ρωσία ήταν στα μαχαίρια με την Τουρκία και για αυτό τον λόγο βοήθησε τους Κούρδους να εκδιώξουν από την πόλη τους τουρκόφιλους τζιχαντιστές.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, οι συμμαχίες έχουν αλλάξει.

Η Τουρκία πιέζει διαρκώς το τελευταίο διάστημα τους Ρώσους να απαιτήσουν από τις YPG να φύγουν από την Τελ Ριφάτ και η πόλη να επιστραφεί στους φιλότουρκους ισλαμιστές.

Πολεμικό ιστορικό της Τελ Ριφάτ

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2012, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την Τελ Ριφάτ ύστερα από μάχες με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).

Όταν οι ισλαμιστές του FSA κατέλαβαν την πόλη κατάργησαν τις συριακές Αρχές και εγκαθίδρυσαν στη θέση τους ένα συμβούλιο αποτελούμενο από ισλαμιστές θεολόγους, ισλαμιστές δικαστές και πρώην αξιωματικούς του στρατού που είχαν αποσκιρτήσει στους εξεγερμένους. Η πόλη τέθηκε υπό την ισχύ του ισλαμικού νόμου της Σαρία.

Τον Νοέμβριο του 2013 η πόλη ελεγχόταν από το Ισλαμικό Κράτος. Τον Ιανουάριο του 2014 το Ισλαμικό Κράτος αποσύρθηκε και η Τελ Ριφάτ πέρασε στον έλεγχο του Ισλαμικού Μετώπου.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2016 η πόλη καταλήφθηκε από τον Στρατό Επαναστατών (Τζαΐς Αλ Θουγάρ), συνιστώσα των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και σύμμαχο των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Η πόλη είναι σήμερα το αρχηγείο της Τζαΐς Αλ Θουγάρ, μιας μεικτής αραβοκουρδικής οργάνωσης και σε αυτή έχουν καταφύγει και δυνάμεις των YPG που αποσύρθηκαν από την Εφρίν.

Πολεμικός χάρτης βορειοδυτικής Συρίας: Με γαλάζιο χρώμα απεικονίζονται τα τουρκοκρατούμενα εδάφη. Με κίτρινο τα υπό κουρδικό έλεγχο. Με κόκκινο είναι η κυβέρνηση. Με πράσινο ανοιχτό άλλοι φιλότουρκοι ισλαμιστές και με πράσινο σκούρο η Συριακή Αλ Κάιντα.

Σχετικά άρθρα