Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ντόναλντ Τουσκ: Τη Δευτέρα στη Βάρνα «δεν θα είναι εύκολη συνάντηση» με τον Ερντογάν

Ντόναλντ Τουσκ: Τη Δευτέρα στη Βάρνα «δεν θα είναι εύκολη συνάντηση» με τον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ντόναλντ Τουσκ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τις συνεχιζόμενες «παράνομες πράξεις» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Τόνισε δε ότι προσβλέπει στη Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης-Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου για συζητήσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γύρω από αυτά τα θέματα και για το «πώς θα προχωρήσουμε μπροστά».

«Ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολη συνάντηση, η ΕΕ ανησυχεί όχι μόνο με την κατάσταση στη Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά και για μια σειρά άλλα περίπλοκα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβανομένων των εξελίξεων στην Τουρκία αλλά και τη Συρία», τόνισε.

Είμαστε γείτονες και πρέπει να μάθουμε να μιλάμε και να συνεργαζόμαστε για το κοινό συμφέρον, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι έχει «ανάμικτα αισθήματα» για τη συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας και ότι θα πρέπει να υπάρξει ανοικτή συζήτηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σε ότι αφορά την Ευρωζώνη είπε ότι αντιμετωπίσουμε την πιο καλή περίοδο και αυτό σημαίνει ότι είναι καλή στιγμή να δούμε στρατηγικά τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες μας.

Παραδέχτηκε ότι αρκετά θέματα όπως η δημοσιονομική ικανότητα για την Ευρωζώνη είναι αμφιλεγόμενα, αλλά υπάρχουν δρόμοι να προχωρήσουμε.

Στο θέμα του Brexit ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο για καλό μομέντουμ και τον Ιούνιο θα εξεταστεί το κατά πόσο έχει λυθεί το θέμα της Ιρλανδίας και των «σκληρών συνόρων».

Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη στη Μεγάλη Βρετανία για την επίθεση του δέχτηκε ο πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και σημείωσε ότι η ΕΕ πιστεύει ότι υπάρχει εμπλοκή της Ρωσίας, γι’ αυτό και ανακλήθηκε ο αντιπρόσωπος της ΕΕ στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.

Ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι αναμένει τη Δευτέρα κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πάρουν επιπλέον μέτρα έναντι της Ρωσίας για το θέμα.

Η Ευρώπη θα υπερασπιστεί το δίκαιο και ανοικτό εμπόριο, τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη σκιά των κινήσεων ΗΠΑ και της επιβολής δασμών.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει την Ευρώπη ως μια οντότητα και όχι ως «28 κομμάτια», αλλά εκτίμησε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τα θέματα του εμπορίου έως την 1η Μαΐου (σ.σ. οπότε ισχύει η εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Σχετικά άρθρα