Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιες είναι οι απόψεις του Τζον Μπόλτον για τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και το Ιράν

Ποιες είναι οι απόψεις του Τζον Μπόλτον για τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και το Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Ισραήλ, Λευκός Οίκος, Ντόναλντ Τραμπ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Ρωσία, Τζον Μπόλτον,

Ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, που είχε χρηματίσει Πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί Μπους του νεώτερου, είναι ευρύτερα γνωστός για τη σκληρή ρητορική του στο Ιράν και στους Παλαιστίνιους.

Είχε εναντιωθεί έντονα στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και διαφωνεί εντελώς με τη λύση των δύο κρατών στην ισραηλοπαλαιστινιακή διένεξη.

Επίσης, ήταν από εκείνους που είχε υποστηρίξει την εισβολή στο Ιράκ το 2003 και είναι υπέρ της σκληρής γραμμής απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

Ο Τζον Μπόλτον είχε επικροτήσει την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την έδρα της Αμερικανικής Πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Τη λύση των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, τη θεωρεί «νεκρή».

Έχει προτείνει η Λωρίδα της Γάζας να επιστραφεί στην Αίγυπτο και η Δυτική Όχθη (Ιουδαία) στην Ιορδανία.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Λωρίδα της Γάζας ήταν αιγυπτιακό έδαφος και η Δυτική Όχθη ιορδανικό που καταλήφθηκαν από το Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967).

Το 1982 η Αίγυπτος απέσυρε τις εδαφικές αξιώσεις της από τη Λωρίδα της Γάζας και η Ιορδανία το 1988 από τη Δυτική Όχθη (Ιουδαία), με αποτέλεσμα η PLO να ανακηρύξει στις 15 Νοεμβρίου 1988 το «Κράτος της Παλαιστίνης». Το «Κράτος της Παλαιστίνης» έχει αναγνωριστεί από 136 χώρες μέλη του ΟΗΕ. Η Ελλάδα δεν το έχει αναγνωρίσει.

Ο Τζον Μπόλτον έχει εκφράσει την άποψη ότι ένα «Κράτος της Παλαιστίνης» εξυπηρετεί τους εχθρούς του Ισραήλ που έτσι επιδιώκουν να το περικυκλώσουν.

Έχει ασκήσει κριτική και στη Ρωσία. «Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της δεν χρειάζονται άλλο ρωσικό τυχοδιωκτισμό στη Μέση Ανατολή, δεδομένου κυρίως του άξονα Μόσχας-Τεχεράνης-Δαμασκού-Χεζμπολάχ», έχει γράψει χαρακτηριστικά.

Έχει υποστηρίξει επίσης ότι στόχος των ΗΠΑ πρέπει να είναι «η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν» και πρόσφατα δήλωσε πως «εάν η ιρανική αντιπολίτευση είναι προετοιμασμένη να λάβει υποστήριξη από το εξωτερικό, οι ΗΠΑ πρέπει να την παρέχουν».

Όπως αντιλαμβάνεστε, θα έχουμε εξελίξεις.

Σχετικά άρθρα