Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι σχεδιάζουν να επιτεθούν στους Κούρδους ζωροαστριστές Γιαζίντι στο Ιράκ

Οι Τούρκοι σχεδιάζουν να επιτεθούν στους Κούρδους ζωροαστριστές Γιαζίντι στο Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιαζίντι, Διπλωματικό Σώμα, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ιράκ, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκική Πρεσβεία,

Ο Τούρκος Πρέσβης στη Βαγδάτη, Φατίχ Γιλντίζ, δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του ξεκίνησε πολεμική επιχείριση ενάντια στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας, δηλαδή στα σύνορα Τουρκίας με το ιρακινό Κουρδιστάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος διπλωμάτης είπε ότι η επιχείριση θα είναι σε συντονισμό με την ιρακινή κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρέσβη έρχονται σε συνέχεια των απειλών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα, ότι θα καταδιώξει το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) όπου κι εάν βρίσκεται, προσθέτοντας ότι ο τουρκικός στρατός θα εισβάλει ακόμα και στην πόλη Σιντζάρ των Γιαζίντι, στο βορειοδυτικό Ιράκ, εάν η ιρακινή κυβέρνηση δεν διευθετήσει το ζήτημα.

Ο θύλακας του Σιντζάρ στο βορειοδυτικό Ιράκ είναι η γη των Κούρδων ηλιολατρών της ζωροαστρικής θρησκείας των Γιαζίντι.

Οι Γιαζίντι έχουν προσχωρήσει στην πλειονότητά τους στο PKK, επειδή όταν τους επιτέθηκε τον Αύγουστο του 2014 το Ισλαμικό Κράτος, οι Κούρδοι Πεσμεργκά της ιρακινοκουρδικής αυτοδιοίκησης τους εγκατέλειψαν απροστάτευτους και μόνο οι αντάρτες του PKK έσπευσαν να πολεμήσουν για να τους προστατεύσουν.

Οι Γιαζίντι δεν ξέχασαν ποιοι ήταν οι σωτήρες των ίδιων και των ιερών ναών τους. Έτσι όταν το Ισλαμικό Κράτος απομακρύνθηκε από την περιοχή, οι Γιαζίντι ομαδικά εντάχθηκαν στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), σχηματίζοντας τις Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ). Οι Κούρδοι προφέρουν το Σιντζάρ ως «Σινγκάλ».

Οι YBŞ έχουν πολεμικά λάβαρα στολισμένα με ηλιακά σύμβολα από την αρχαία κουρδική παράδοση.

Μια τουρκική επίθεση στη μαρτυρική γη του Σιντζάρ, που γνώρισε πρωτοφανή εγκλήματα πολέμου και αγριότητας από το Ισλαμικό Κράτος, θα είναι μια ακόμη πράξη βαρβαρότητας που καμία δυτική δύναμη δεν πρέπει να επιτρέψει να συμβεί.

Να σημειωθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τις σχέσεις των Γιαζίντι με το PKK. Στην πραγματικότητα, ως φανατικός ισλαμιστής που είναι, θέλει να ολοκληρώσει την εθνοκάθαρση εις βάρος των Γιαζίντι που δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας το Ισλαμικό Κράτος.

Μέσα σε κόκκινο κύκλο στον χάρτη είναι σημειωμένη η περιοχή του Σιντζάρ:

Πολεμικός χάρτης Συρίας και Ιράκ: Με κίτρινο έντονο είναι τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας με τους Άραβες δημοκρατικούς συμμάχους τους. Με αχνό κίτρινο είναι τα εδάφη του ιρακινού Κουρδιστάν που ελέγχει η τοπική αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση. Με πορτοκαλί είναι τα εδάφη που ελέγχει το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στο έδαφος του Ιράκ.

Σχετικά άρθρα