Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς εμπλέκονται Σαρκοζί-Καντάφι και τρεις βαλίτσες με 5 εκατομμύρια ευρώ

Πώς εμπλέκονται Σαρκοζί-Καντάφι και τρεις βαλίτσες με 5 εκατομμύρια ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Δικαιοσύνη, Λιβύη, Μουαμάρ Καντάφι, Νικολά Σαρκοζί,

Υπό κράτηση τέθηκε σήμερα Τρίτη ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εξετάζεται στο πλαίσιο έρευνας για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2007 και το ενδεχόμενο να υπήρξαν και κεφάλαια από τη Λιβύη.

Ο Σαρκοζί δίνει κατάθεση στους αστυνομικούς του Κεντρικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς και των Χρηματιστικών και Φορολογικών Παραβάσεων (OCLCIFF) στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Την υπόθεση έχουν αναλάβει δικαστές του οικονομικού εγκλήματος.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δικαστές ενδιαφέρονται για χρηματοοικονομικές ροές στις οποίες ενέχονται πρωταγωνιστές που συνδέονται με το καθεστώς του θανόντα πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

Πρώην αξιωματούχοι της Τρίπολης και ο Γαλλολιβανέζος μεσάζων Ζιάντ Τακιεντίν μίλησαν για χρήματα προς όφελος της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Άλλοι Λιβανέζοι αξιωματούχοι διαψεύδουν τις αναφορές αυτές, ενώ και ο Σαρκοζί εξ αρχής απορρίπτει τις κατηγορίες.

Η υπόθεση ξέσπασε το 2012, όταν η ιστοσελίδα Mediapart δημοσιοποίησε σημείωμα που αποδίδεται στον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών της Λιβύης Μούσα Κουσά, στο οποίο υπονοείται λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής έχουν απαγγελθεί σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων Κλοντ Γκεάν κατηγορίες για πλαστογραφία, χρήση πλαστών και ξέπλυμα φορολογικής απάτης από οργανωμένη συμμορία.

Οι δικαστές θέτουν ερωτήματα για μεταφορά ποσού ύψους 500.000 ευρώ που έγινε προς τον Γκεάν τον Μάρτιο 2008, προερχόμενη από μια εταιρεία δικηγόρου της Μαλαισίας.

Υποστήριξε πως πρόκειται για το αντίτιμο από την πώληση δύο πινάκων ζωγραφικής.

Τον Νοέμβριο 2016 ο Τακιεντίν μίλησε στην ιστοσελίδα Mediapart και υποστήριξε πως στο διάστημα από τον Νοέμβριο 2006 μέχρι τις αρχές του 2007 είχε παραδώσει στον Νικολά Σαρκοζί, τότε υπουργό Εσωτερικών, και στον διευθυντή του γραφείου του, τον Κλοντ Γκεάν τρεις βαλίτσες που περιείχαν 5 εκατ. ευρώ προερχόμενα από το καθεστώς του Καντάφι.

Ο Σαρκοζί και ο Γκεάν το διέψευσαν κατηγορηματικά.

Οι δικαστές θέτουν επίσης ερωτήματα για την ύποπτη πώληση το 2009 μιας έπαυλης έναντι περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ σε λιβυκό ταμείο, το οποίο διαχειρίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών του καθεστώτος Μπασίρ Σαλέχ.

Οι ερευνητές υποψιάζονται πως ο επιχειρηματίας Αλεξάντρ Τζουχρί είναι ο αληθινός ιδιοκτήτης και πωλητής του αγαθού αυτού και πως συνεννοήθηκε με τον Μπασίρ Σάλεχ για να ορισθεί μια τιμή αγοράς «πολύ υπερτιμημένη».

Σε βάρος του Σάλεχ, που είναι αυτή τη στιγμή εξόριστος και η γαλλική δικαιοσύνη θέλει να τον ανακρίνει στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Όσο για τον Αλεξάντρ Τζουχρί, συνελήφθη τον Ιανουάριο στο Λονδίνο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη.

Σχετικά άρθρα