Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δικαστήριο Χάγης: Δεν σταματούμε την έρευνα κατά του Ντουτέρτε

Δικαστήριο Χάγης: Δεν σταματούμε την έρευνα κατά του Ντουτέρτε

Η απόσυρση των Φιλιππίνων από την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου  δεν επηρεάζει την προκαταρκτική έρευνα που έχει ξεκινήσει αναφορικά με τον αιματηρό πόλεμο τον οποίο έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο επεσήμανε ότι ενημερώθηκε από τον ΟΗΕ ότι οι Φιλιππίνες ξεκίνησαν επισήμως στις 17 Μαρτίου τη διαδικασία για την απόσυρσή τους από την ιδρυτική συνθήκη του.

Για να οριστικοποιηθεί η απόσυρση της χώρας από το διεθνές δικαστήριο θα χρειαστεί ένας χρόνος.

«Η απόσυρση δεν επηρεάζει τις τρέχουσες διαδικασίες ή οποιοδήποτε άλλο θέμα εξεταζόταν ήδη από το δικαστήριο πριν από την ημερομηνία κατά την οποία οριστικοποιείται αυτή», εξηγεί στην ανακοίνωσή του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο Ρ. Ντουτέρτε ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι Φιλιππίνες θα αποσυρθούν από την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καταγγέλλοντας ότι οι εισαγγελείς του δικαστηρίου δεν τον αντιμετωπίζουν με δίκαιο τρόπο.

Προς το παρόν δεν έχει αρχίσει επίσημη έρευνα για τον κ. Ντουτέρτε, αν και εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου διεξάγουν «προκαταρκτική εξέταση» για τον πόλεμο που διεξάγει η κυβέρνησή του εναντίον των ναρκωτικών.

Ο Ρ. Ντουτέρτε, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το 2016, έχει δεσμευτεί να εξαλείψει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών εξαπολύοντας μια εκστρατεία με δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Από την εκλογή του περίπου 4.000 άνθρωποι που είναι ύποπτοι για λαθρεμπόριο ή για χρήση ναρκωτικών ουσιών έχουν σκοτωθεί από την αστυνομία, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών πιθανόν να είναι ο τριπλάσιος.

Σχετικά άρθρα