Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σι Τζινπίνγκ: Μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα

Σι Τζινπίνγκ: Μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα
Διαβάστε σχετικά για Κίνα, Σι Τζινπίνγκ, Σοσιαλισμός,

Το όραμά του για «τη νέα εποχή» του σοσιαλισμού παρουσίασε σήμερα Τρίτη ενώπιον 3.000 βουλευτών ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας στο κλείσιμο της ετήσιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου, ζητώντας «τη μεγάλη ανανέωση του κινεζικού έθνους» και από τη χώρα του «να πάρει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο».

Εδώ και σχεδόν δύο αιώνες «ο κινεζικός λαός έχει υπάρξει αδάμαστος και επίμονος με το θάρρος να δίνει ως το τέλος αιματηρές μάχες εναντίον των εχθρών του. Έχουμε την ικανότητα να λάβουμε τη θέση που μας αξίζει στον κόσμο», υπογράμμισε ο Σι, που επανεξελέγη το Σάββατο ομόφωνα πρόεδρος της Κίνας για δεύτερη πενταετή θητεία.

Ο 64χρονος Κινέζος πρόεδρος εκμεταλλεύθηκε την ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου, που διήρκησε δύο εβδομάδες, για να εδραιώσει τη θέση του στην εξουσία, κυρίως με την τροποποίηση στο Σύνταγμα που του επιτρέπει να διεκδικήσει όσες φορές επιθυμεί την προεδρία, ανοίγοντάς του τον δρόμο να κυβερνά επ’ αόριστον.

Επίσης διόρισε τον στενότερο συνεργάτη του στη θέση του αντιπροέδρου και ένθερμους υποστηρικτές του σε θέσεις κλειδιά.

«Η ιστορία έχει αποδείξει και συνεχίζει να αποδεικνύει ότι μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα», επεσήμανε ο Σι, την ώρα που η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα γιορτάσει του χρόνου τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της.

Παράλληλα ο Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε κατά των αυτονομιστικών κινημάτων και δήλωσε ότι η χώρα του, που βρίσκεται σε διαμάχη με τους γείτονές της για κάποιες περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, θα προστατεύσει την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα.

«Ούτε ένα εκατοστό της γης μας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να παραχωρηθεί», υπογράμμισε ο Σι.

Αναφορικά με την Ταϊβάν ο Κινέζος πρόεδρος εξήγησε ότι οι προσπάθειες να αποχωριστεί από το κινεζικό κράτος θα αποτύχουν.

Απευθυνόμενος στις άλλες χώρες ο Σι διαβεβαίωσε ότι η αλματώδης ανάπτυξη της χώρας του έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μεταρρυθμίσεων «δεν αποτελεί απειλή» για κανέναν.

«Η Κίνα δεν θα θυσιάσει ποτέ τα συμφέροντα των άλλων χωρών για να διασφαλίσει την ανάπτυξή της», επεσήμανε ο πρόεδρος του ασιατικού γίγαντα που βρίσκεται στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Μόνο όσοι συνηθίζουν να απειλούν τους άλλους, τους θεωρούν απειλή», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα