Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ιρλανδία ζητεί εγγυήσεις πριν συμφωνήσει για τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit

Η Ιρλανδία ζητεί εγγυήσεις πριν συμφωνήσει για τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit

Η Ιρλανδία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα «υπαναχωρήσει» από την προσωρινή συμφωνία για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας πριν οι ηγέτες της Ε.Ε. προσφέρουν στο Λονδίνο μια συμφωνία για μια μεταβατική περίοδο στη σύνοδο της Παρασκευής.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της Ε.Ε. σημειώνουν ότι μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο, βασικό θέμα για τις βρετανικές επιχειρήσεις, πλησιάζει προς τη σύναψη μετά τις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου.

Το Δουβλίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το δεχθεί αυτό χωρίς νέες διαβεβαιώσεις από τη Μ. Βρετανία ότι μπορεί να υπάρξει μια «προστατευτική» ρύθμιση, στην περίπτωση που αποτύχουν όλα τα άλλα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» Ιρλανδίας – Β. Ιρλανδίας μετά το Brexit.

«Οι 27 της Ε.Ε. έχουν υπάρξει σταθεροί στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει υπαναχώρηση σε κανένα σημείο της συμφωνίας του Δεκεμβρίου», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι πριν από τη συνάντηση με τους ομολόγους του στην Ε.Ε.

«Αυτό τονίζει τη σημασία του να δεσμευθεί ουσιαστικά το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλες τις πτυχές της Συμφωνίας Αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου και του εφεδρικού Πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία», πρόσθεσε.

Ιρλανδός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο κ. Κόβενι ανυπομονεί να ακούσει την αξιολόγηση του διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ για το εάν συμβαίνει αυτό, προσθέτοντας: «Αυτό θα είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής».

Σχετικά άρθρα