Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Med Surveyor της ExxonMobil αναχώρησε για το οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ

Το Med Surveyor της ExxonMobil αναχώρησε για το οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ

Για το Οικόπεδο 10 αναχώρησε σήμερα το πρωί του Σαββάτου από το Λιμάνι Λεμεσού το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil Med Surveyor, το οποίο μέσα στις επόμενες βδομάδες θα διενεργήσει περιβαλλοντικές μελέτες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου η κοινοπραξία Exxon Mobil-Qatar Petroleum αναμένεται τον προσεχή Οκτώβριο να πραγματοποιήσει γεώτρηση.

Την ίδια ώρα το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της αμερικανικής εταιρίας, Ocean Investigator, παραμένει στο Λιμάνι Λεμεσού.

Το Ocean Investigator θα πραγματοποιήσει τις αρχαιολογικές έρευνες στο οικόπεδο 10.

Το Ocean Investigator αναμένεται να εκτελέσει κάποιες φορτώσεις εξοπλισμού, οι οποίες θα μεταφερθούν στο χώρο δράσης του, που είναι στο οικόπεδο 10.

Αναμένεται να μείνει για λίγες μέρες εντός του λιμένα για να εκτελέσει αυτές τις εργασίες και ακολούθως θα αναχωρήσει για τον προορισμό του.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται οποιαδήποτε κίνηση από τουρκικής πλευράς αφού δεν έχει εκδοθεί καμία παράτυπη Navtex από πλευράς Τουρκίας πέραν από τη γνωστή η οποία περικυκλώνει την Κύπρο και αφορά διενέργεια άσκησης πολεμικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δούμε ξανά τουρκικά πολεμικά πλοία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Με τη νέα Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας δεσμεύτηκε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή περίπου 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα βορειοανατολικά του Αποστόλου Ανδρέα μέχρι τα δυτικά της Πάφου η οποία ωστόσο δεν συμπίπτει σε κανένα σημείο με τη δεσμευμένη από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή για τη διενέργεια ερευνών για λογαριασμό της ExxonMobil στο Οικόπεδο 10.

H τουρκική Navtex δεσμεύει τις εν λόγω περιοχές για την περίοδο 11 με 18 Μαρτίου και 22 με 29 Μαρτίου.

Σχετικά άρθρα