Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φήμες για μυστικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη

Φήμες για μυστικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία και οι σιίτες αντάρτες Χούτι διεξάγουν μυστικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του τριετούς πολέμου που μαίνεται στην Υεμένη, όπως ανέφεραν διπλωμάτες και πολιτικές πηγές.

Από τον Μάρτιο του 2015 ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει επέμβει στην Υεμένη για να υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι ενάντια στους αντάρτες Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.200 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, δύο διπλωμάτες και δύο Yεμενίτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο εκπρόσωπος των Χούτι Μοχάμεντ Αμπντούλ Σαλάμ βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με Σαουδάραβες αξιωματούχους στο Ομάν για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στην πολεμική σύρραξη.

«Υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των Χούτι και των Σαουδαράβων, χωρίς αντιπρόσωπο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια επιθυμία των Χούτι και του συνασπισμού να κινηθούν προς την εξεύρεση μιας συνολικής συμφωνίας», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

Ωστόσο, αξιωματούχος του σαουδαραβικού συνασπισμού διέψευσε στο Reuters ότι το Ριάντ διεξάγει διαπραγματεύσεις με τους Χούτι και επιβεβαίωσε εκ νέου την υποστήριξη στις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ειρηνευτικές συνομιλίες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Αξιωματούχοι των Χούτι δεν προέβησαν σε κάποιο επίσημο σχόλιο.

Η προσδοκώμενη συμφωνία από τις μυστικές συνομιλίες θα ξεκινήσει με την επιβολή μιας παύσης των εχθροπραξιών σε όλη τη χώρα και θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή ενός ειρηνευτικού συμφώνου που θα λαμβάνει υπόψη τα πολιτικά συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων πλευρών, πρόσθεσαν οι πηγές.

Οι διπλωμάτες ανέφεραν ότι ο διάλογος Σαουδικής Αραβίας – Χούτι ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες και φέρεται να στόχευε στην παροχή ενός πλαισίου για ένα ψήφισμα που θα συνέπιπτε με την άφιξη του νέου απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη, του Βρετανού Μάρτιν Γκρίφιθς, που ανέλαβε την Κυριακή τα καθήκοντά του. Δεν είναι σαφές πόση πρόοδος έχει επιτευχθεί.

Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ μεταξύ των Χούτι της κυβέρνησης της Υεμένης είχαν διεξαχθεί για τελευταία φορά στο Κουβέιτ τον Αύγουστο του 2016.

Εκείνος ο γύρος συνομιλιών και δύο προηγούμενοι στην Ελβετία, χωρίς τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις φέρονται να έχουν παρακάμψει την υεμενίτικη κυβέρνηση με έδρα στο Ριάντ, η αποκατάσταση της οποίας ήταν η αιτιολογία της επέμβασης του σαουδαραβικού συνασπισμού.

Δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Χάντι, με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters, δήλωσαν ότι δεν είχαν γνώση αυτών των συνομιλιών.

Σχετικά άρθρα