Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Φίτσο

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Φίτσο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γιαν Κούτσιακ, Δημοσιογράφοι, Δολοφονίες, Ελευθερία Τύπου, Ρόμπερτ Φίτσο, Σλοβακία,

Δεκτή έκανε την παραίτηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο ο πρόεδρος της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα, μετά την απόφαση του πρώτου να αποχωρήσει από το αξίωμά του, λόγω της δημόσιας κατακραυγής για τη δολοφονία δημοσιογράφου, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το κεντροαρτιστερό Smer-SD του κ. Φίτσο θα προτείνει νέο υποψήφιο για τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης, σύμφωνα με το κεντροδεξιό Most-Hid, το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Το Smer-SD ως το ισχυρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού θα προτείνει υποψήφιο για πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της χώρας συμφώνησε με αυτό», ανέφερε ο πρόεδρος του Most-Hid Μπέλα Μπούγκαρ.

«Το ένα τρίτο των μελών της κυβέρνησης θα αντικατασταθεί», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του κράτους, Αντρέι Κίσκα, θα προχωρήσει σε σχετική δήλωση αργότερα εντός της ημέρας, ανέφερε το προεδρικό γραφείο.

Σλοβακικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ο Πέτερ Πελεγκρίνι, 42 ετών, μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού Κεντροαριστεράς, Εθνικιστικής Δεξιάς και μικρού τμήματος της Κεντροδεξιάς.

Ο Ρ. Φίτσο, 53 ετών, προσπάθησε χωρίς επιτυχία να βγει από το κάδρο του σκανδάλου της δολοφονίας του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της μνηστής του, στο σπίτι τους στη Μπρατισλάβα. Ο Κούτσιακ ερευνούσε σχέσεις ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων με την ιταλική μαφία.

Ήδη είχαν παραιτηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ και ο υπουργός Πολιτισμού Μάρεκ Μάνταριτς, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο σοσιαλδημοκράτης, αλλά και εθνικιστής Φίτσο βρισκόταν στην εξουσία από το 2012 και έγινε ιδιαίτερα γνωστός στην Ευρώπη την περίοδο της κρίσης του προσφυγικού για την σκληρή αντιμεταναστευτική του στάση.

Η συνεργασία του με την εθνικιστική Δεξιά του Σλοβακικού Εθνικού Κόμματος είχε οδηγήσει πριν χρόνια στην προσωρινή αποβολή του κόμματός του από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών.

Σχετικά άρθρα