Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί είναι “έξαλλοι” με τον πρόεδρό τους Τζέρεμι Κόρμπιν οι Εργατικοί στη Βρετανία

Γιατί είναι “έξαλλοι” με τον πρόεδρό τους Τζέρεμι Κόρμπιν οι Εργατικοί στη Βρετανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πράκτορες, Ρωσία, Σεργκέι Σκριπάλ, Τζέρεμι Κόρμπιν,

Βουλευτές του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνουν «έξαλλοι» με τον ηγέτη τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, σχετικά με τη στάση του στο ζήτημα των ευθυνών της Ρωσίας για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Πρόκειται για το πρώτο ανοικτό «σχίσμα» στην κοινοβουλευτική ομάδα των Εργατικών μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2017, το ανέλπιστα καλό αποτέλεσμα των οποίων κατασίγασε τις εσωτερικές διαφορές.

Την Τετάρτη, σκιώδεις υπουργοί των Εργατικών φημολογείτο ότι ετοιμάζονταν να παραιτηθούν, μετά την τοποθέτηση του Τζέρεμι Κόρμπιν ότι δεν είναι σίγουρο πως η απόπειρα δολοφονίας Σκριπάλ ήταν ενέργεια του ίδιου του ρωσικού κράτους.

Ο ριζοσπάστης αριστερός ηγέτης, ο οποίος έχει στρέψει το πηδάλιο του Εργατικού Κόμματος προς τα αριστερά, δεν απέρριψε την ιδέα ότι πιθανόν η Μόσχα να έχασε λόγω αμέλειας τον έλεγχο της νευροτοξικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονική απόπειρα και ο ηθικός αυτουργός της πράξης να μην είναι η ίδια.

Εκμεταλλεύτηκε δε τη συζήτηση για το ζήτημα, στην οποία η πρωθυπουργός και ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για να την επικρίνει για περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά τη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο κ. Κόρμπιν προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, γράφοντας στη σελίδα του στο Facebook ότι «οι ρωσικές αρχές πρέπει να εγκληθούν στη βάση του αποδεικτικού υλικού.

«Η Μέι ενίσχυσε τη θέση της και ο Τζέρεμι περιορίστηκε σε μια διαστρεβλωτική αντιδυτική ρητορική», ανέφερε σκιώδης υπουργός των Εργατικών.

Έτερο στέλεχος του κόμματος καταφέρθηκε με βαρύτερες εκφράσεις κατά του ηγέτη του, αποκαλώντας τον «ηθικά ασπόνδυλο» για μια υπόθεση δολοφονικής βίας σε βρετανικό έδαφος, όπως η περίπτωση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα.

Πολλοί κεντροαριστεροί βουλευτές επέκριναν επίσης τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος για την πρότασή του να υπάρξει «ένας ρωμαλέος διάλογος» του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρωσία αντί για διακοπή σχέσεων, όπως σημειώνουν οι FT.

Μέλος του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου των Εργατικών κατηγόρησε ως υπεύθυνο για την στάση Κόρμπιν τον υπεύθυνο επικοινωνίας του κόμματος, Σιούμας Μίλνε.

Ο τελευταίος, ως αρθρογράφος στην εφημερίδα Guardian, είχε υπερασπιστεί παλαιότερα την Μόσχα και είχε δικαιολογήσει την επέμβασή της στην Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα