Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Η μετριοπαθής στάση της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία δεν λειτουργεί πλέον”

“Η μετριοπαθής στάση της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία δεν λειτουργεί πλέον”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Βλάντιμιρ Πούτιν, Γερμανία, Ρωσία,

Λίγες μόνο μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, την επόμενη Κυριακή 18 Μαρτίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η καγκελάριος Μέρκελ του στέλνει συχνά γερμανική μπύρα, η οποία του αρέσει από την εποχή που ζούσε και εργαζόταν στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η αποκάλυψη του Ρώσου προέδρου την ενόχλησε, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Η μετριοπαθής στάση της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας δεν αποδίδει τα επιθυμητά αποτελέσματα, εκτιμά ο Στέφαν Μάιστερ ειδικός σε ζητήματα Ρωσίας στην Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής DPAG μιλώντας στην DW:

«Τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα είναι εύκολα. Το Βερολίνο βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο ως προς την πολιτική έναντι του Κρεμλίνου. Η γερμανική στάση με την οποία επιδιώκεται συνεργασία δεν λειτουργεί πλέον».

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι τα μηνύματα του απερχόμενου υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για βαθμιαία κατάργηση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν όμως δεν έδειξε να εντυπωσιάζεται και ανακοίνωσε σε ομιλία του περαιτέρω ενίσχυση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Η απάντηση της καγκελαρίου ήταν απλά, ότι η Ρωσία θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες αφοπλισμού.

Γιατί όμως αντ΄ αυτού η καγκελάριος δεν εξήγησε στην γερμανική κοινή γνώμη ότι η εποχή των ψευδαισθήσεων έναντι της Μόσχας έχει οριστικά παρέλθει;

Ίσως επειδή οποιαδήποτε είδηση σχετίζεται με την Ρωσία προκαλεί έντονη ανησυχία στην γερμανική κοινή γνώμη, όπως δείχνει η απόπειρα δολοφονίας του πρώην Ρώσου κατασκόπου και τη κόρης του στη Μ. Βρετανία, εκτιμά ο Στέφαν Μάιστερ.

Την ώρα που το Λονδίνο βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Μόσχα το Βερολίνο αντιδρά συγκρατημένα.

Αναβαθμισμένος ο ρόλος του Βερολίνου ως διαμελαβητής με τη Ρωσία

Σύμφωνα με τον Γκούσταφ Γκρέσελ, ειδικό σε ζητήματα ασφαλείας στη δεξαμενή σκέψης “Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων” ECFR, το Βερολίνο θα έπρεπε να μεταφέρει στους Γερμανούς πολίτες μια πιο ρεαλιστική εικόνα των γερμανορωσικών σχέσεων.

Από ότι όλα δείχνουν ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια δημόσια συζήτηση γύρω από τον ρόλο και την απόδοση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών ή τις επιθέσεις χάκερ σε βάρος του γερμανικού κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση έχει λόγο και ρόλο στις σχέσεις της διεθνούς κοινότητας με την Ρωσία.

Από το 2014 είναι εμφανές ότι πολλές χώρες εμπιστεύονται πλέον το Βερολίνο ως διαμεσολαβητή, δηλώνει ο Γκούσταφ Γκρέσελ:

«Εάν θυμηθούμε τις αρχικές αντιδράσεις χωρών, όπως της Πολωνίας και της Σουηδίας, στο κουαρτέτο της Νορμανδίας (στο οποίο συμμετέχουν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας) διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ. Κανείς δεν φοβάται πλέον ότι η Άγκελα Μέρκελ θα ξεπουλήσει κάτω από το τραπέζι την Ευρώπη».

Καθοριστικός για την διαμόρφωση των γερμανορωσικών σχέσεων είναι ο ρόλος του νέου γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος σημείωνε το 2017 σε σχόλιο στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit ότι «επειδή στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης υπάρχουν χώρες με επιθετική πολιτική και αυταρχικά καθεστώτα, η ήπειρός μας οφείλει να δρα αποφασιστικά έναντι του προέδρου Πούτιν».

Σχετικά άρθρα