Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξαναρχίζουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και ELN στην Κολομβία

Ξαναρχίζουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και ELN στην Κολομβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κολομβία, Λατινική Αμερική,

Αρχίζουν σήμερα εκ νέου στο Κίτο οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και της οργάνωσης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), όπως ανακοίνωσαν τα δύο μέρη την Τετάρτη.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη) από τις 10.00 το πρωί στο Κίτο (στον Ισημερινό), θα αρχίσουμε τον πέμπτο κύκλο του διαλόγου για την ειρήνη ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ELN», ανέφερε μέσω Twitter η ομάδα των διαπραγματευτών του προέδρου της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Η αντιπροσωπεία του ELN επιβεβαίωσε τη συνάντηση, επίσης μέσω Twitter.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα, η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, χαιρέτισε από την πλευρά της το «σπουδαίο νέο».

Ο Σάντος, ο οποίος θα αποχωρήσει από την εξουσία τον Αύγουστο, επιδιώκει να συνάψει με τον ELN μια συμφωνία ειρήνης παρόμοια με εκείνη που υπέγραψε το 2016 με την ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών της λατινοαμερικάνικης χώρας, τη FARC, η οποία έκτοτε αφοπλίστηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Μια αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που συνήψαν τα δύο μέρη, η πρώτη στην ιστορία, κράτησε 101 ημέρες, από την 1η Οκτωβρίου 2017 ως την 9η Ιανουαρίου 2018.

Ωστόσο δεν ανανεώθηκε, εξαιτίας μιας σειράς βομβιστικών επιθέσεων των ανταρτών που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ αστυνομικοί και 19 στρατιώτες και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα μέλη των σωμάτων ασφαλείας και των ένοπλων δυνάμεων.

Ο Σάντος, ο οποίος ανέστειλε τις συνομιλίες που διεξάγονται από τον Φεβρουάριο του 2017, ανακοίνωσε την Τρίτη πως έδωσε εντολή να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αντιδρώντας στη μονομερή εκεχειρία που ανακήρυξε -και τήρησε- ο ELN εν όψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Ο πρόεδρος τόνισε πως καταρχάς τα δύο μέρη θα συζητήσουν «μια νέα εκεχειρία», τη «διακοπή των εχθροπραξιών».

Ο ELN χαιρέτισε την απόφασή του. «Απαντάμε θετικά στο κάλεσμα του προέδρου Σάντος να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, με την πεποίθηση ότι είναι καλύτερο να γίνεται ο διάλογος στη βάση μιας αμοιβαίας εκεχειρίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση των ανταρτών.

Σχετικά άρθρα