Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ομίντ Νούριπορ: Η επίθεση της Τουρκίας στην Εφρίν είναι πόλεμος μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ

Ομίντ Νούριπορ: Η επίθεση της Τουρκίας στην Εφρίν είναι πόλεμος μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Γενς Στόλτενμπεργκ, Γερμανία, Εφρίν, Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Κουρδιστάν, Κούρδοι, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ομίντ Νούριπουρ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Την παντελή σιωπή του ΝΑΤΟ γύρω από τα όσα εξελίσσονται στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν κατήγγειλε ο Ομίντ Νούριπουρ, βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων. «Πρόκειται τελικά για διένεξη ανάμεσα σε κράτη-μέλη της συμμαχίας».

Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας με την επονομασία «Κλάδος Ελαίας» συνεχίζεται για πάνω από 63 ημέρες στην περιοχή γύρω από την πόλη Εφρίν.

Στόχος των επιχειρήσεων είναι η απομάκρυνση των Κούρδων κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με τη δημιουργία νεκρής ζώνης.

Το επιχείρημα που προβάλει η τουρκική πλευρά είναι το δικαίωμα αυτοάμυνας απέναντι στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ότι είναι σύμμαχοι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

ΝΑΤΟ εναντίον ΝΑΤΟ;

Πρόσφατα, η νομική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής, σε γνωμοδότησή της αμφισβήτησε τη νομιμότητα της στρατιωτικής επιχείρησης σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο Ομίντ Νούριπουρ, εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε ότι με τις ενέργειές της η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας και θέτει επιτακτικά θέμα ΝΑΤΟ.

«Το ερώτημα είναι πότε η γερμανική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα δυνατά και δυναμικά στο ΝΑΤΟ.

»Τις τελευταίες εβδομάδες ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας κάνει σαν μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα.

»Πρέπει να ειπωθεί με σαφήνεια, πότε ένα κράτος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ακόμη κι αν συγκρούεται με Κούρδους μαχητές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται από άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

»Με άλλα λόγια, εδώ πρόκειται για μια διένεξη και ανάμεσα σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ».

Ο ιρανικής καταγωγής Γερμανός βουλευτής εκφράζει την οργή του για όσα συμβαίνουν στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας.

Χαρακτηρίζει ως τεράστιο λάθος το ότι οι χώρες που μετέχουν στη δυτική συμμαχία δεν θέτουν επί τάπητος το θέμα για να το αντιμετωπίσουν.

Μήπως οι δυτικοί εταίροι φοβούνται ότι το αποτέλεσμα θα ήταν να στραφεί η Τουρκία προς τη Ρωσία;

«Πολιτικές συζητήσεις και όχι μόνο με στρατιωτικούς όρους»

«Αναμφισβήτητα η Τουρκία έχει απειλήσει ότι θα το κάνει» παραδέχεται ο Νούριπουρ.

«Παράλληλα όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι η εμπιστοσύνη που μπορεί να έχει στο Κρεμλίνο είναι περιορισμένη.

»Είναι σωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας είναι μισοκατεστραμμένες.

»Αλλά στο τέλος της γραφής, ο Ερντογάν και το τεράστιο παλάτι του στην Άγκυρα γνωρίζουν ότι οι οικονομικοί δεσμοί που διατηρεί με την Ευρώπη, δεν μπορούν να υποκατασταθούν, ακόμη δε περισσότερο από μια χώρα με περιορισμένα οικονομικά μέσα όπως η Ρωσία».

Κατά τον Ομίντ Νούριπουρ το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εμφανίζεται γενικότερα με περισσότερη αυτοπεποίθηση και όχι μόνο στις σχέσεις του με την Τουρκία.

Γιατί αφορά στην ίδια τη φύση του ΝΑΤΟ και ως μιας πλατφόρμας, όπου θα μπορεί κανείς να συζητά πολιτικά και όχι μόνο με στρατιωτικούς όρους.

«Γι’ αυτό», τονίζει ο Γερμανός πολιτικός, «θεωρώ τεράστιο σφάλμα το ότι δεν θίγονται τόσο σαφείς διενέξεις».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα