Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τούρκος εισαγγελέας προτείνει ισόβια για Αμερικανό «γκιουλενιστή» πάστορα

Τούρκος εισαγγελέας προτείνει ισόβια για Αμερικανό «γκιουλενιστή» πάστορα

Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε βάρος Αμερικανού πάστορα ο οποίος είναι φυλακισμένος στην Τουρκία από τον Οκτώβριο του 2016 και η υπόθεση του οποίου είναι μία από τις πηγές έντασης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πάστορας Άντριου Μπράνσον κατηγορείται «ότι ανήκει και συμμετέχει στη διεύθυνση» του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 εναντίον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Ο πάστορας συνελήφθη και φυλακίστηκε στη Σμύρνη τον Οκτώβριο του 2016 για φερόμενους δεσμούς με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ήταν υπεύθυνος προτεσταντικού ναού στη Σμύρνη επί περίπου 20 χρόνια μαζί με τη σύζυγό του.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι είναι έτοιμος να ανταλλάξει τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που είναι εγκατεστημένος στην Πενσιλβάνια, με τον Αμερικανό πάστορα.

Διάταγμα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στην Τουρκία δίδει στην ουσία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εξουσία να δίνει εντολή για την έκδοση αλλοδαπών με αντάλλαγμα Τούρκους κρατούμενους ή καταδικασθέντες στο εξωτερικό, εάν ένα τέτοιο μέτρο είναι «απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια ή προς το συμφέρον της χώρας».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ωστόσο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχουν σαφώς επιδεινωθεί μετά το πραξικόπημα, κυρίως εξαιτίας των επανειλημμένων εκκλήσεων της Άγκυρας για έκδοση του Φ. Γκιουλέν, που παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς ανταπόκριση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συνάντησε στα τέλη Μαρτίου 2016 στην Άγκυρα τη Νορίν Μπράνσον, σύζυγο του πάστορα, που αρχικά είχε επίσης συλληφθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερη.

Ο κ. Τίλερσον δήλωσε τον Αύγουστο ότι ο πάστορας Μπράνσον «έχει φυλακιστεί άδικα».

Σχετικά άρθρα