Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τζουντ Αλ Ακσά -παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους- μετονομάστηκε για να «περάσει» ως μετριοπαθής οργάνωση

Η Τζουντ Αλ Ακσά -παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους- μετονομάστηκε για να «περάσει» ως μετριοπαθής οργάνωση

Τζιχαντιστές που υπήρξαν σύμμαχοι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη βορειοδυτική Συρία, αποφάσισαν να αλλάξουν ονομασία στην ένοπλη ομάδα τους και να «πλασαριστούν» ως δήθεν «μετριοπαθείς αντάρτες».

Στις αρχές του 2014 το Ισλαμικό Κράτος αποφάσισε να αποτραβηχτεί από τις βορειοδυτικές επαρχίες της Συρίας. Μια οργάνωση όμως που είχε συμμαχήσει μαζί του, η Τζουντ Αλ Ακσά (Φρουρά του τεμένους Αλ Ακσά), έμεινε πίσω και συνέχισε να μάχεται στο πλευρό της συριακής Αλ Κάιντα, που αρχικά ονομαζόταν Αλ Νούσρα και τώρα Ταχρίρ Αλ Σαμ.

Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2017, η οργάνωση Τζουντ Αλ Ακσά ανακοίνωσε την αυτοδιάλυσή της.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, τοπικές ιστοσελίδες μεταδίδουν ότι εκατοντάδες τζιχαντιστές που κάποτε υπήρξαν μέλη της Τζουντ Αλ Ακσά σχημάτισαν μια νέα ένοπλη οργάνωση που την αποκαλούν Ανσάρ Αλ Ταχουΐντ, που σημαίνει «Οι σύντροφοι του μονοθεϊσμού».

Η ονομασία δεν είναι άγνωστη, αφού τον Ιανουάριο του 2008 μια οργάνωση με αυτό ακριβώς το όνομα ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Αμερικανού διπλωμάτη Τζον Γκράνβιλ (John Granville) στο Σουδάν.

Είναι συνηθισμένη τακτική των τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Συρία να μετονομάζονται όταν αποκτούν «κακή φήμη».

Η Τζουντ Αλ Ακσά είναι χαρακτηρισμένη από τις 20 Σεπτεμβρίου 2016 ως «τρομοκρατική οργάνωση» και από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (Στέιτ Ντιμπάρτμεντ). Τρομοκρατική οργάνωση επίσης τη θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σαουδική Αραβία.

Σχετικά άρθρα