Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζιχαντιστές παρασκεύαζαν χημικά όπλα στην Ανατολική Γούτα – «Ετοίμαζαν προβοκάτσια»

Τζιχαντιστές παρασκεύαζαν χημικά όπλα στην Ανατολική Γούτα – «Ετοίμαζαν προβοκάτσια»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Δαμασκός, Ισλαμιστές, Συρία, Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ, Τζιχαντιστές, Χημικά Όπλα, Χημικά Συρίας,

Τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα ανακάλυψαν ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο παρασκευής χημικών όπλων σε περιοχή της Ανατολικής Γούτα που απελευθέρωσαν από τους τζιχαντιστές, έκανε γνωστό τη Δευτέρα ο Σύρος συνταγματάρχης Ιμπραήμ Φιράς.

Το εργαστήριο βρέθηκε στην κωμόπολη Αφτρίς, στην Ανατολική Γούτα, στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού.

«Προφανώς τα όπλα φτιάχνονταν ως μέρος των προετοιμασιών για μια προβοκάτσια για την οποία θα κατηγορούνταν τα κυβερνητικά στρατεύματα για χρήση χημικών όπλων», είπε.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ Μεκντάντ, είχε δηλώσει ότι οι τζιχαντιστές στην Ανατολική Γούτα σχεδίαζαν επίθεση με χημικά αέρια για την οποία θα κατηγορούσαν στη συνέχεια την κυβέρνηση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τρομοκράτες της συριακής Αλ Κάιντα, της Ταχρίρ Αλ Σαμ, είχαν ένα σχέδιο να «θυσιάσουν» αρκετές γυναίκες.

Να σημειωθεί εδώ ότι για την επίθεση με χημικά αέρια στην Ανατολική Γούτα το 2013, για την οποία είχε τότε κατηγορηθεί η συριακή κυβέρνηση, αποδείχτηκε αργότερα ότι την είχαν πραγματοποιήσει οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα για να προκαλέσουν διεθνή στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι τα υλικά για την παρασκευή των χημικών όπλων έχουν γίνει καταγγελίες ότι οι τζιχαντιστές τα παρέλαβαν από την Τουρκία.

Όπως καταγγέλθηκε αργότερα, τα χημικά όπλα τα έριξαν οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, η οργάνωση Αλ Νούσρα όπως ονομαζόταν τότε, Ταχρίρ Αλ Σαμ ονομάζεται σήμερα, σε συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος (που εκείνη την εποχή δεν είχε ακόμα διασπαστεί από την Αλ Κάιντα) και τα είχαν προμηθευτεί από την Τουρκία.

Ο Τούρκος βουλευτής Ερέν Ερντέμ, από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), την αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας, είχε καταγγείλει στην τουρκική Βουλή ότι οι τζιχαντιστές παρέλαβαν τα υλικά για την κατασκευή του χημικού αερίου Σαρίν μέσα από την τουρκική επικράτεια και στη συνέχεια κατηγορήθηκε ως «τρομοκράτης» από την τουρκική «δικαιοσύνη» του Ερντογάν [διαβάστε τις καταγγελίες εδώ].

Επίσης διαβάστε: Αποκάλυψη ΣΟΚ! Από την Τουρκία προμηθεύτηκε το Ισλαμικό Κράτος χημικό αέριο Σαρίν (2013)

Σχετικά άρθρα