Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν δεν τα βγάζει πέρα με τους Κούρδους στην Εφρίν και ζητάει βοήθεια από το ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν δεν τα βγάζει πέρα με τους Κούρδους στην Εφρίν και ζητάει βοήθεια από το ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφρίν, Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Κουρδιστάν, Κούρδοι, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Ο Ερντογάν δεν τα βγάζει πέρα με τους Κούρδους στην Εφρίν και ζητάει βοήθεια από το ΝΑΤΟ .

«Με όλα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία, πότε το NATO θα πάρει τη μεριά μας;», διερωτήθηκε, σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος AKP, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Κατηγόρησε τη Συμμαχία ότι συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, διότι μολονότι η Άγκυρα συνδράμει στις NATOϊκές επιχειρήσεις σε εμπόλεμες ζώνες δεν έχει λάβει οιαδήποτε βοήθεια στην Εφρίν.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet, ο κ. Ερντογάν κάλεσε το NATO να βοηθήσει την Τουρκία καθώς τα σύνορά της «απειλούνται αυτή τη στιγμή».

Σημειώνεται πως το NATO λειτουργεί, βάσει της ιδρυτικής συνθήκης του 1949, ως αμυντική συμμαχία.

Το Άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας ενεργοποιείται σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεχτεί πραγματική επίθεση. Το εν λόγω Άρθρο – πυλώνας της ευρω-ατλαντικής ασφάλειας – έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η Τουρκία, με βάση τα όσα είναι γνωστά, δεν έχει ζητήσει ενεργοποίηση του Άρθρου 5 ούτε έχει ζητήσει επισήμως άλλα είδη βοήθειας σχετικά με την Εφρίν, όπου επενέβη μονομερώς στις 20 Ιανουαρίου ώστε να εξουδετερώσει τους Κούρδους αντάρτες που βρίσκονται εκεί.

Κορμός των κουρδικών δυνάμεων είναι η οργάνωση YPG, την οποία η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ως τρομοκρατικό παρακλάδι του PKK.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντίθετα θεωρούν πως πρόκειται για ξεχωριστές οργανώσεις και θεωρούν το YPG πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Σχετικά άρθρα