Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναστασιάδης: Κάνουμε ό,τι καλύτερο για να λύσουμε το πρόβλημα με την Τουρκία στην ΑΟΖ

Αναστασιάδης: Κάνουμε ό,τι καλύτερο για να λύσουμε το πρόβλημα με την Τουρκία στην ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Υδρογονάνθρακες,

Μήνυμα προς τους ανθρώπους της ναυτιλίας έστειλε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο επίσημο δείπνο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

Ο κύριος Αναστασιάδης τόνισε πως η κυβέρνηση της Λευκωσίας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία με την Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αναδύονται νέες πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες που συνδέονται επίσης με την ανακάλυψη ενεργειακών αποθεμάτων στην περιοχή μας, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα μας και την εθνική μας οικονομία.

Τι είπε για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μια βιώσιμη και λειτουργική λύση θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην άρση των τουρκικών απαγορευτικών μέτρων για τα υπό κυπριακή σημαία πλοία, κάτι που αποτελεί μια εκκρεμούσα υποχρέωση της Τουρκίας προς την Κύπρο και προς την ΕΕ. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα προς το σκοπό αυτό», είπε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας αναμένεται να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχονται στην κυπριακή ναυτιλία και να προωθήσουν περαιτέρω την κυπριακή σημαία. Εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες για τη συνεχή στήριξη του Επιμελητηρίου για την ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει επίγνωση του σημαντικού ρόλου της ναυτιλίας στην κυπριακή οικονομία.

Σημείωσε εξάλλου ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο ναυτιλιακός τομέας εξελίσσεται συνεχώς σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον που απαιτεί σταθερότητα η οποία αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό για τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και τις επενδύσεις στη χώρα.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να εισάγει τους απαραίτητους μηχανισμούς για ανάπτυξη και ενίσχυση του τομέα, υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση του τομέα αποτελεί προτεραιότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Τέλος ανέφερε ότι είναι πεπεισμένος πως η εξαίρετη συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και του Επιμελητηρίου θα συνεχίσει ανοίγοντας τον δρόμο για νέα επιτεύγματα και λαμπρότερο μέλλον για την κυπριακή ναυτιλία.

Ο Πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θέμης Παπαδόπουλος, στο δικό του χαιρετισμό, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ναυτιλία παγκόσμια εντούτοις η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο τουρκικό εμπάργκο εναντίον των πλοίων υπό κυπριακή σημαία και της κυπριακής ναυτιλίας γενικά και στην ανάγκη επίλυσης αυτού του προβλήματος που εμποδίζει την Κύπρο να πετύχει όλες τις δυνατότητες της ως ναυτιλιακό κέντρο, όπως είπε.

Κατέθεσε επίσης τον προβληματισμό του Επιμελητηρίου αναφορικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι η βιομηχανία θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται ανεμπόδιστα , χωρίς πολιτικές και στρατιωτικές παρεμβάσεις.

Εξέφρασε ακόμη την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του κυπριακού προβλήματος και κάλεσε την πολιτική ηγεσία να βρει τρόπους αντιμετώπισης αυτής της άδικης και παράνομης πρακτικής εκ μέρους της Τουρκίας. Εξέφρασε, τέλος, την ετοιμότητα του Επιμελητηρίου να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχετικά άρθρα