Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιράν: ΗΠΑ και ΕΕ παραβίασαν την πυρηνική συμφωνία

Ιράν: ΗΠΑ και ΕΕ παραβίασαν την πυρηνική συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, Πυρηνικά Όπλα, Πυρηνική Ενέργεια,

«Τον εξτρεμισμό» των χωρών της ΕΕ απέναντι στη χώρα του επικρίνει ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ σε συνέντευξή του που δόθηκε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν από συνάντηση που προβλέπεται να έχει με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην Τεχεράνη.

Κατά τη συνάντηση ο Γάλλος υπουργός προτίθεται να ζητήσει εγγυήσεις από το Ιράν για το βαλλιστικό του πρόγραμμα και για τις περιφερειακές του φιλοδοξίες προκειμένου να διαφυλαχθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα που επετεύχθη το 2015, από την οποία απειλούν να αποσυρθούν οι ΗΠΑ.

«Για να κρατήσουν τις ΗΠΑ στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, οι ευρωπαϊκές χώρες φτάνουν στον εξτρεμισμό και αυτό θα είναι επιβλαβές στο τέλος της διαδρομής για την πολιτική της Ευρώπης», δήλωσε ο Ζαρίφ στην συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται από την μεταρρυθμιστική εφημερίδα Etemad.

Ωστόσο «οποιαδήποτε δράση για να ικανοποιηθεί η πλευρά που παραβίασε περισσότερο την πυρηνική συμφωνία είναι ανώφελη. Σήμερα, δύο πλευρές παραβίασαν την πυρηνική συμφωνία: οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι. Οι Αμερικάνοι λόγω της πολιτικής της Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ», σημείωσε.

«Οι Ευρωπαίοι λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα. Κατά συνέπεια οι δύο αυτές πλευρές δεν είναι σε θέση να βάλουν όρους για τη χώρα που εφήρμοσε πλήρως τις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Την ώρα που το Παρίσι κατηγορεί το Ιράν για «ηγεμονικές» τάσεις στη Μέση Ανατολή, ο Ζαρίφ υπενθύμισε τους λόγους δυσαρέσκειας του Ιράν απέναντι στη Δύση και προειδοποίησε τους Ευρωπαίους.

Κυρίως ανέφερε την υποστήριξη που προσέφερε η Δύση στο Ιράκ κατά του Ιράν στον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών από το 1980 ως το 1988 και την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρουν σήμερα οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στον «επιτιθέμενο», όπως χαρακτήρισε την Σαουδική Αραβία, στον πόλεμο στην Υεμένη.

Οι Ευρωπαίοι «έχουν ήδη κάνει λάθος επιλογές και τό ‘χουν μετανιώσει. Σήμερα και πάλι πρόκειται να κάνουν το ίδιο λάθος και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα το μετανιώσουν», κατέληξε ο Ζαρίφ.

Σχετικά άρθρα