Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπε ο Ακιντζί περί «βελούδινου διαζυγίου» υπό τη σκέπη της ΕΕ

Τι είπε ο Ακιντζί περί «βελούδινου διαζυγίου» υπό τη σκέπη της ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν να προσαρτηθούν τα κατεχόμενα στην Τουρκία και να γίνουν η 82η επαρχία της, όπως δεν επιθυμούν να γίνουν μειονότητα των Ελληνοκυπρίων.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Ακιντζί, μιλώντας χθες αργά το βράδυ σε διακαναλική συνέντευξη, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι «πρέπει να ελέγχουν όλες τις δομές τους», ενώ ζήτησε από την Τουρκία «να δείξει κατανόηση για την προσπάθεια της τουρκοκυπριακής πλευράς να σταθεί στα πόδια της».

Ειδικότερα, ο Ακιντζί, για πρώτη φορά, δεν απέκλεισε το μοντέλο του «βελούδινου διαζυγίου» υπό τη σκέπη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το σχέδιο έχει υποστηρικτές στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ, όπως σημείωσε, επιθυμεί να έχει την άποψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του:

– Αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη στάση που τηρεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας και στις εγγυήσεις.

– Αναμένει αλλαγή στάσης εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς σε αυτά τα ζητήματα, κυρίως στην αποδοχή της αρχής της εκ περιτροπής προεδρίας, για να αλλάξει το υφιστάμενο αρνητικό κλίμα στις σχέσεις των δυο πλευρών.

– Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, προκειμένου να συζητήσουν «πρόσωπο με πρόσωπο» πώς θα προχωρήσουν.

-Παράλληλα, έθεσε όρους για μια νέα διαδικασία των συνομιλιών, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο χρονοδιάγραμμα. Υποστήριξε, ακόμα, ότι απαιτείται «αλλαγή της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς και της πλήρους αποδοχής της ομοσπονδιακής λύσης».

-Για την ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες ο Ακιντζί είπε ότι «η φτηνότερη και συντομότερη οδός για τη μεταφορά του φυσικού αέριου στη Δύση είναι η Τουρκία» και προειδοποίησε ότι μέχρι το καλοκαίρι «ενδέχεται να παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα στα περίχωρα της Κύπρου».

Σε περίπτωση, είπε, που δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή σε περίπτωση που δεν έρθουν σε συνεννόηση οι δυο πλευρές, «τότε Τουρκία (Εταιρία Τουρκικών Πετρελαίων) και Τουρκοκύπριοι θα ξεκινήσουν έρευνες σε περιοχές που διεκδικεί η τουρκοκυπριακή πλευρά με το σκάφος γεωτρήσεων που θα φτάσει από την Κωνσταντινούπολη».

Γι’ αυτό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε την πρόταση περί δημιουργίας δικοινοτικής επιτροπής για το φυσικό αέριο. Αυτό, υποστήριξε, «θα είναι το καλύτερο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Για την Άγκυρα ο Ακιντζί είπε τα εξής:

-Πρώτον, η σημασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινωνικού πλαισίου των Τουρκοκυπρίων με ανοχή στις διαφορετικές σκέψεις και απόψεις, οι οποίες δεν εμπεριέχουν το στοιχείο της βίας.

-Δεύτερον, ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν υιοθετήσει τις αρχές του Κεμαλισμού από την δεκαετία του 1920.

Σχετικά άρθρα