Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μέι απέρριψε κάθετα την πρόταση της Κομισιόν για τη Β. Ιρλανδία

Η Μέι απέρριψε κάθετα την πρόταση της Κομισιόν για τη Β. Ιρλανδία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Ιρλανδία, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ηνωμένο Βασίλειο, Τερέζα Μέι,

Κάθετα απέρριψε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πιθανή παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας εντός των ρυθμίσεων της τελωνειακής ένωσης, προκειμένου να μην υπάρξει ανάγκη για «σκληρό σύνορο» μεταξύ της βρετανικής αυτής επαρχίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Η Τ. Μέι χαρακτήρισε τη σχετική πρόταση «ευθεία απειλή για την «συνταγματικά κατοχυρωμένη ακεραιότητα» του Ηνωμένου Βασιλείου και πρόσθεσε ότι «κανένας πρωθυπουργός του Η.Β. δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει ποτέ σε κάτι τέτοιο».

Τόνισε δε ότι θα κάνει γνωστή την κάθετη απόρριψη του Λονδίνου για το συγκεκριμένο σημείο των προτάσεων της Κομισιόν «ξεκάθαρη» στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα ο αρχιδιαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ είχε καλέσει τη Μ. Βρετανία, εάν διαφωνεί, να παρουσιάσει δικές της, ρεαλιστικές και πραγματοποιήσιμες προτάσεις για τη μελλοντική διευθέτηση του ζητήματος της Β. Ιρλανδίας.

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί καθώς η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 για την ειρήνευση στη Β. Ιρλανδία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ελευθερία κίνησης προσώπων και εμπορευμάτων σε όλο το νησί της Ιρλανδίας, ωστόσο με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., η κατάσταση γίνεται περίπλοκη.

Το Η.Β. θα αποχωρήσει, όπως έχει διακηρύξει, τόσο από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά όσο και από την τελωνειακή ένωση, πράγμα που κανονικά θα απαιτούσε εκ νέου ελέγχους μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και του βρετανικού θύλακα στον βορρά του νησιού.

Σχετικά άρθρα