Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί η ΕΕ καλοβλέπει μια «Μεγάλη Συμμαχία» Μπερλουσκόνι-Ρέντσι για την Ιταλία

Γιατί η ΕΕ καλοβλέπει μια «Μεγάλη Συμμαχία» Μπερλουσκόνι-Ρέντσι για την Ιταλία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ιταλία, Ματέο Ρέντσι, Σίλβιο Μπερλουσκόνι,

Κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας απέφυγαν οποιοδήποτε σχόλιο για τις εκλογές. Όμως, στα παρασκήνια, πολλοί τάσσονταν υπέρ της πιθανότητας να σχηματισθεί μία κυβερνητική συμμαχία μεταξύ της κεντροδεξιάς Forza Italia του 81 ετών Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του τέως πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, σε περίπτωση που εκλογικά κανένας σχηματισμός ή συνασπισμός δεν εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει συναντηθεί πλείστες φορές με τον ίδιο τον κ. Ρέντσι, ο οποίος άλλωστε είχε υποστηρίξει ένθερμα και την προεκλογική εκστρατεία του Γάλλου ηγέτη και έχει υιοθετήσει άτυπα και το σύνθημά του «En marche».

Ο Σ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος μολονότι δεν μπορεί να εκλεγεί λόγω καταδίκης του για φοροδιαφυγή, κινεί τα νήματα «εν είδει βασιλέως» και προωθείται από τα πιο προβεβλημένα μέλη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο εντάσσεται η Forza Italia, εξηγούν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στον πανευρωπαϊκό σχηματισμό.

Στο ΕΛΚ ανήκουν πολιτικά μεταξύ άλλων οι τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η κεντροδεξιά συμμαχία, στην οποία συμμετέχει ο κ. Μπερλουσκόνι μαζί με την εθνικιστική δεξιά Λέγκα του Βορρά και το επίσης εθνικιστικό δεξιό κόμμα Fratteli d’ Italia (Αδέλφια της Ιταλίας), συγκεντρώνει το 17-38% των ψήφων (με το 17-18% να πιστώνεται στην Forza Italia) , ενώ το PD συγκεντρώνει το 22%.

Βέβαια όλο το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας των μεγάλων κομμάτων πέφτει στην προσπάθεια να ανακόψουν την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού – λαϊκιστικού Κινήματος «Πέντε Αστέρια», το οποίο σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις συγκεντρώνει το 28% και η διείσδυσή του στην ιταλική πολιτική ζωή ανησυχεί και τους Ευρωπαίους.

«Κίνδυνος να μπλοκάρει το σύστημα»

Ορισμένοι κύκλοι στις Βρυξέλλες, ωστόσο, δείχνουν σκεπτικισμό για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος. «Έχω την αίσθηση ότι κανείς δεν πρόκειται να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία. Υπάρχει ένας απτός κίνδυνος να μπλοκάρει το σύστημα», τονίζει ένας από τους σκεπτικιστές στο ίδιο πρακτορείο.

Τη γνώμη αυτή απηχεί κι εν μέρει ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να προετοιμασθούμε και για το χειρότερο σενάριο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει τη μεγάλη του ανησυχία για τις διάφορες πολιτικές αβεβαιότητες που συγκυριακά βαραίνουν πάνω από την Ευρώπη, αναφερόμενος «στο εσωτερικό δημοψήφισμα στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες για την έγκριση της κυβερνητικής συμφωνίας με τοπυς Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ», επίσης στις 4 Μαρτίου, αλλά και τον «πολλαπλασιασμό κυβερνήσεων μειοψηφίας» στην Ε.Ε.

«Εάν συνδυάσουμε όλες τούτες τις αβεβαιότητες θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ισχυρή αντίδραση από τις χρηματοοικονομικές αγορές μέσα στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου», προειδοποίησε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος διαβεβαιώνει ωστόσο ότι δεν θέλει να επηρεάσει την ετυμηγορία του ιταλικού λαού.

Το μήνυμα-παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν δεν εξέπληξε τους Ιταλούς: «δεν αντιλαμβάνομαι τον σάλο για τις δηλώσεις του Γιούνκερ. Στο κάτω κάτω αυτό δεν λένε όλοι;» αναρωτήθηκε η Ιταλίδα συμπρόεδρος των ευρωπαίων Πρασίνων Μόνικα Φρασόνι.

Σχετικά άρθρα