Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξήλωσαν την επιγραφή «Μέγας Αλέξανδρος» από το αεροδρόμιο στα Σκόπια (φωτο)

Ξήλωσαν την επιγραφή «Μέγας Αλέξανδρος» από το αεροδρόμιο στα Σκόπια (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροδρόμιο, Βαλκάνια, Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων, Σκόπια,

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί του Σαββάτου εργασίες αφαίρεσης της μεταλλικής κατασκευής στην οροφή του αεροδρομίου των Σκοπίων, στην οποία αυτό αναγράφεται με την προηγούμενη ονομασία του, «Μέγας Αλέξανδρος».

Συνεργεία αφαιρούν ένα προς ένα τα γράμματα της ονομασίας Μέγας Αλέξανδρος της κατασκευής.

Το αεροδρόμιο των Σκοπίων ονομάστηκε «Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» τον Δεκέμβριο του 2006, με απόφαση της τότε κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε και η απομάκρυνση των πινακίδων κατά μήκος της εθνικής οδού της ΠΓΔΜ, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, στις οποίες αυτός αναφέρεται με την προηγούμενη ονομασία του, «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας».

Σημειώνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε, στις 6 Φεβρουαρίου, τη μετονομασία της εθνικής οδού της ΠΓΔΜ, από αυτοκινητόδρομο «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας» σε αυτοκινητόδρομο «Φιλία» και του αεροδρομίου των Σκοπίων από «Διεθνές Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων».

Σε συνέντευξή του το πρωί του Σαββάτου στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο Νίκος Κοτζιάς έδωσε την είδηση ότι θα επισκεφτεί αεροπορικώς τα Σκόπια τον Μάρτιο, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η μετονομασία του αεροδρομίου και στις επιγραφές.

Από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν η εθνικιστική κυβέρνηση Γκρουέφσκι ονόμασε το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», διακόπηκαν οι αεροπορικές πτήσεις μεταξύ ελληνικών αεροδρομίων και Σκοπίων.

Η προσγείωση ελληνικού αεροσκάφους στα Σκόπια μετά από 12 χρόνια, με επίσημο επιβάτη τον Νίκο Κοτζιά, θα «εγκαινιάσει» μια νέα αρχή στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του περίκλειστου μικρού βόρειου γείτονά της.

Επίσης, στη Wikipedia το αεροδρόμιο ήδη άλλαξε όνομα. Δείτε εδώ: International Airport Skopje

Στο εσωτερικό χώρο του αεροδρομίου υπάρχει και ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που τοποθέτησε εκεί η τουρκική εταιρεία που το διαχειρίζεται.

Επίσης πρόκειται για ένα μνημείο αλυτρωτισμού που πρέπει να απομακρυνθεί:

Σχετικά άρθρα