Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κασουλίδης για ΑΟΖ: «Πόντιος Πιλάτος ο Γκουτέρες» – «Απαράδεκτος ο ρόλος των Άγγλων»

Κασουλίδης για ΑΟΖ: «Πόντιος Πιλάτος ο Γκουτέρες» – «Απαράδεκτος ο ρόλος των Άγγλων»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άλαν Ντάνκαν, Αντόνιο Γκουτέρες, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βρετανία, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιωάννης Κασουλίδης, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Η Λευκωσία θα αναμένει την αντίδραση της συνεδρίας του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να αποφασίσει τα περαιτέρω βήματα σε σχέση με την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την ανανέωση της NAVTEX από την Τουρκία, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι το πρόβλημα λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που κανονικά έπρεπε να ξεκινούσαν οι προσπάθειες για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση με την «Ποντιοπιλατική» – όπως τη χαρακτήρισε – αντιμετώπιση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διότι, όπως υπέδειξε – πρόκειται περί μίας διεθνούς σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη χθεσινή απάντηση του υπουργού Ευρώπης της Μεγάλης Βρετανίας σερ Άλαν Ντάνκαν ότι το Λονδίνο απλώς αξιολογεί την κατάσταση εκεί «εντελώς απαράδεκτη» ενώ επέκρινε και τη στάση του Βρετανού αξιωματούχου στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, λέγοντας ότι ιδιαίτερα «η τελευταία του παρέμβαση, πιστεύουμε ήταν καταλυτική για την αποτυχία της Διάσκεψης».

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως ενόσω το γεωτρύπανο παραμένει στη κυπριακή ΑΟΖ, «η παράκληση από τις κυβερνήσεις που διεξήγαγαν τις διπλωματικές προσπάθειες με την Τουρκία είναι ότι θεωρούν πως δεν έχουν εξαντλήσει τις προσπάθειες και επομένως θα συνεχιστούν.

»Σε αυτό το θέμα αναφερόμαστε μέχρι που η ΕΝΙ θα αποφασίσει ότι δεν μπορεί να κρατά άλλο το σκάφος εκεί και θα πρέπει να αποχωρήσει».

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως δεν απαλλάσσεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα από τις ευθύνες της δημιουργηθείσας κατάστασης αφού στηρίζει τις ενέργειες της Άγκυρας.

Σχετικά άρθρα