Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ερντογάν: Έχω συνεννοηθεί με Πούτιν και Ροχανί να σκοτώσω τους Κούρδους – Θα σκοτώσω και τους Σύρους σιίτες!

Ερντογάν: Έχω συνεννοηθεί με Πούτιν και Ροχανί να σκοτώσω τους Κούρδους – Θα σκοτώσω και τους Σύρους σιίτες!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Εφρίν, Ιράν, Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρωσία, Σιίτες, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι, Χασάν Ροχανί,

Φιλοκυβερνητικός Σύρος παραστρατιωτικός μαχητής της Εθνοφρουράς δήλωσε στο Al Masdar News την Τρίτη το βράδυ, ότι όλες οι αναφορές ότι η συριακή Εθνοφρουρά εγκατέλειψε τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην Εφρίν είναι ψεύδη.

Οι Τούρκοι νωρίτερα ισχυρίστηκαν ότι αφού έπληξαν με πυρά πυροβολικού τους Σύρους εθνοφρουρούς, αυτοί υποχώρησαν και δεν εισήλθαν στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν.

Όπως τόνισε αυτός ο παραστρατιωτικός, που το Al Masdar News δεν κατονομάζει, εάν κάποια μονάδα της Εθνοφρουράς αποχώρησε από την Εφρίν, είναι πιθανότατα προσωρινό, καθώς οι περισσότεροι εθνοφρουροί είναι από τις κωμοπόλεις Αλ Ζαχρά και Νουμπλ, στα βόρεια της πόλης του Χαλεπιού, που γειτονεύουν με τον κουρδικό θύλακα στη βορειοδυτική Συρία.

Οι ίδιοι εθνοφρουροί έχουν στενές σχέσεις με τους Κούρδους και τους υποστήριξαν μεταξύ των ετών 2013-2016 όταν η Εφρίν πολιορκούνταν από τους τζιχαντιστές.

Το απόγευμα της Τρίτης ο τουρκικός στρατός έπληξε με πυρά πυροβολικού τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που κίνησαν να εισέλθουν στην Εφρίν.

Οι Σύροι παραστρατιωτικοί εισήλθαν εξοπλισμένοι με αντιαεροπορικά πυροβόλα και ρουκέτες.

Μετά την τουρκική επίθεση κατά των συριακών στρατευμάτων, ο Βλάντιμιρ Πούτιν συγκάλεσε σύσκεψη με τα μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας στη Μόσχα, με θέμα την κατάσταση στην Εφρίν.

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου την επιχείριση «Κλάδος Ελαίας», δηλαδή την επίθεση στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν.

Οι Τούρκοι επιδιώκουν να εκδιώξουν τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) -κυρίως συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)- από την Εφρίν και να καταλάβουν ολόκληρη τη βορειοδυτική Συρία.

Στόχος των Τούρκων να αποτρέψουν μια μελλοντική έξοδο των Κούρδων στη Μεσόγειο (τα δυτικά σύνορα της Εφρίν απέχουν μόλις 30 χλμ από τη θάλασσα σε ευθεία) και η δημιουργία ενός ισλαμιστικού ψευδοκράτους στη βορειοδυτική Συρία, όπως το ψευδοκράτος στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, που θα είναι στην πραγματικότητα ένα τουρκικό προτεκτοράτο.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η αυτοκινητοπομπή των συριακών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που μπήκε στην περιοχή της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού δέχτηκε πυρά από το τουρκικό πυροβολικό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριζε ότι η δύναμη αυτή αποτελείται από «τρομοκράτες» που δρουν ανεξάρτητα.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα του Εφρίν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Απείλησε ότι οι δυνάμεις αυτές, που όπως είπε αποτελούνται από σιίτες παραστρατιωτικούς, θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα».

«Δυστυχώς, αφού του είδους οι τρομοκρατικές οργανώσεις κάνουν λάθος κινήσεις με τις αποφάσεις που παίρνουν.

»Δεν είναι δυνατόν να το επιτρέψουμε αυτό. Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Πολεμικός χάρτης της Εφρίν: Με το κόκκινο βέλος βλέπετε πώς κινήθηκαν οι συριακές φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές. Τα μπλε βέλη δείχνουν την τουρκική εισβολή, στον χρωματισμένο με κίτρινο κουρδικό θύλακα. Τα κίτρινα βέλη δείχνουν που αμύνονται οι κουρδικές δυνάμεις.

Σχετικά άρθρα