Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συρία: 94 νεκροί μέσα σε 24 ώρες στην Ανατολική Γούτα

Συρία: 94 νεκροί μέσα σε 24 ώρες στην Ανατολική Γούτα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δαμασκός, Ισλαμιστές, Συρία, Τζιχαντιστές,

Τουλάχιστον 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 325 τραυματίστηκαν από τη νέα κλιμάκωση των επιθέσεων των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και συμμάχων τους στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, στην Ανατολική Γούτα, θύλακα των ισλαμιστών, όπως γνωστοποίησε η ιστοσελίδα Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο συριακός στρατός δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τις παραπάνω αναφορές της ιστοσελίδας. Η κυβέρνηση στη Δαμασκό υποστηρίζει ότι στοχοθετεί μόνο τους τρομοκράτες.

Σε αντίποινα για τα κυβερνητικά πλήγματα, οι ισλαμιστές άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα εναντίον συνοικιών της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ κάτοικοι της συριακής πρωτεύουσας, όπως μετέδωσαν συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο στρατός και οι σύμμαχοί του έπληξαν στόχους στην περιοχή από όπου εβλήθησαν οι όλμοι.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι στην Ανατολική Γούτα, στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, μια τεράστια έκταση με μικρές και μεγαλύτερες κοινότητες και αγροκτήματα, ζουν πολιορκημένοι από το 2013 περίπου 400.000 πολίτες.

Ο Πάνος Μουμτζής, περιφερειακός συντονιστής για την κρίση στη Συρία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έκανε λόγο περί «ακραίας κλιμάκωσης των εχθροπραξιών» τη Δευτέρα και απαίτησε να σταματήσουν «αμέσως» οι βομβαρδισμοί αμάχων.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση των άμαχων στην Ανατολική Γούτα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Πολλοί κάτοικοι δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή πέρα από το να καταφύγουν σε υπόγεια και υπόγεια καταφύγια με τα παιδιά τους», ανέφερε σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η νέα κλιμάκωση άρχισε την Κυριακή, ενώ κατά τις πληροφορίες του ίδιου, στους 94 νεκρούς συμπεριλαμβάνονται 18 παιδιά.

Μια τζιχαντιστική οργάνωση πολιτικής προστασίας, τα λεγόμενα «Λευκά Κράνη», που δρα σε περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι ισλαμιστές, ανέφερε πως αεροσκάφη και πυροβολικό σφυροκόπησαν τις κοινότητες Σάκμπα, Τζίσριν και άλλες.

Κατά την ίδια οργάνωση, οι αεροπορικές επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι μόνο στην κοινότητα Χαμουρίγε τη Δευτέρα.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ τονίζει ότι ο υποσιτισμός αυξάνεται ραγδαία στην Ανατολική Γούτα, καθώς ελάχιστη επισιτιστική βοήθεια φθάνει στους κατοίκους.

Πολεμικός Χάρτης Δαμασκού: Με κόκκινο οι περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση. Με μαύρο η συνοικία Γιάρμουκ που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Με πράσινο οι συνοικίες που ελέγχουν οι «μετριοπαθείς» ισλαμιστές ή η Αλ Κάιντα. Ο μεγάλος πράσινος θύλακας ανατολικά της Δαμασκού είναι η Ανατολική Γούτα.

Σχετικά άρθρα