Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράκ φτιάχνει στόλο από F-16 – Έχει παραλάβει 21 και αναμένει ακόμα 15

Το Ιράκ φτιάχνει στόλο από F-16 – Έχει παραλάβει 21 και αναμένει ακόμα 15
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ,

Το Ιράκ θα παραλάβει από τις ΗΠΑ ακόμα 13 μαχητικά αεροσκάφη F-16 τον επόμενο χρόνο, δήλωσε την Καθαρά Δευτέρα ο Ταξίαρχος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας Άντριου Κροφτ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, με τα 13 αυτά F-16 που θα παραλάβει η Βαγδάτη το 2019, ο συνολικός αριθμός αεροσκαφών που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στο Ιράκ ανέρχονται σε 34.

Η ιρακινή πολεμική αεροπορία είναι τώρα «περισσότερο από ικανή» να εξαλείφει τρομοκρατικές οργανώσεις χρησιμοποιώντας αυτά τα αεροσκάφη.

«Η εκπαίδευση ενός πιλότου μαχητικού παίρνει χρόνια», σημείωσε ο Κροφτ. «Άρα, αυτή δεν είναι μια βραχυπρόθεσμη επένδυση. Είναι κάτι μακροχρόνιο».

Η ανακοίνωση της περαιτέρω ενίσχυσης της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας έρχεται μετά από δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων που αναφέρουν ότι η αμερικανική αποστολή στο Ιράκ θα περιορίσει την απευθείας ανάμιξή της στις συγκρούσεις, επιλέγοντας έναν ρόλο περισσότερο εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό.

Το Ιράκ έχει παραλάβει από το 2015 περισσότερα από 20 μαχητικά F-16.

Οι Αμερικανοί εκπαιδεύουν επίσης τους πιλότους των ιρακινών F-16, όπως κάνουν για όλους τους πιλότους που πετάνε αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη, ενώ τη συντήρηση των αεροπλάνων έχουν αναλάβει αμερικανικές εταιρείες.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα ιδρυθεί και Σχολή Ικάρων στο Ιράκ το 2019.

Η Ακαδημία Πιλότων «Σπάρταν», από το Τέξας, ανέλαβε το συμβόλαιο από τον αμερικανικό στρατό για να ξεκινήσει την κατασκευή μιας εγκατάστασης για την εκπαίδευση των Ιρακινών πιλότων.

Η σχολή πολεμικών πιλότων του Ιράκ θα κοστίσει 45 εκ. δολάρια και θα δημιουργηθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπαλάντ, που βρίσκεται 65 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Να σημειωθεί ότι τα F-16 οι Αμερικανοί δεν τα δωρίζουν στο Ιράκ. Το 2011 η ιρακινή κυβέρνηση συμφώνησε με την αμερικανική την αγορά 36 συνολικά F-16 και τα πρώτα τα παρέλαβε το 2015 και ενώ στη χώρα μαινόταν ο πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικά άρθρα