Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γιούνκερ υπερασπίζεται τη «φούσκα» του ευρωπαϊκού στρατού κόντρα στο ΝΑΤΟ

Ο Γιούνκερ υπερασπίζεται τη «φούσκα» του ευρωπαϊκού στρατού κόντρα στο ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου),

Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στους συμμάχους της για την ασφάλειά της, πρέπει και η ίδια να φροντίσει για τα συμφέροντά της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στρέφεται κατά του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ, τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι τίποτα από όσα κάνει τελευταία η Ευρώπη δεν φαίνεται να ικανοποιεί τις ΗΠΑ.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πιστεύουν ότι η ΕΕ θα γίνει υπερβολικά ανεξάρτητη σε ό,τι αφορά τα θέματα άμυνας και ασφάλειας.

»Ναι, θέλουμε να χειραφετηθούμε, αλλά δεν θέλουμε να το πετύχουμε εναντίον του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ.

»Το ΝΑΤΟ είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να διατηρήσουμε και είναι προς το συμφέρον των επόμενων γενιών», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της εγκατάλειψης της λήψης αποφάσεων με ομοφωνία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ.

«Η ανάγκη για ομοφωνία μας εμποδίζει. Πρέπει να κάνουμε απλούστερες τις διαδικασίες μας», σημείωσε.

Ωστόσο ξέχασε να μας πει δύο αλήθειες: α) Φεύγοντας η Βρετανία από την ΕΕ αποχωρεί και το 80% της αμυντικής δυνατότητας της Ευρώπης, ενώ ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς στρατούς είναι ο ελληνικός. Ποιοι θα φτιάξουν στρατό στην Ευρώπη για την κοινή της άμυνα; Αυτοί που αρνούνται να το πράξουν μέσα στο ΝΑΤΟ; β) Η Εξωτερική Πολιτική της Ευρώπης δεν είναι ενιαία, οπότε απαιτείται ομοφωνία για να μην βρεθούν χώρες όπως η Ελλάδα να παίζουν τα φιλότουρκα παιχνίδια των βόρειων ή τα φιλοϊσλαμιστικά κάποιων Γάλλων.

Και κάτι ακόμα: Η Ελλάδα είναι χειραφετημένη στρατιωτική δύναμη. Ο κ. Γιούνκερ ας μιλά για το Λουξεμβούργο του.

Σε ό,τι αφορά την Βρετανία και την μελλοντική της σχέση με την ΕΕ σε θέματα ασφάλειας, ο κ. Γιούνκερ, απαντώντας ουσιαστικά στην βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία μιλώντας νωρίτερα στην ίδια Διάσκεψη ζήτησε μια ειδική συμφωνία σε θέματα ασφάλειας, προκειμένου, όπως είπε, η ασφάλεια των πολιτών «να μην τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ εταίρων, εξαιτίας θεσμικών δυσκαμψιών και παγιωμένων ιδεολογιών», τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσπαθεί να εκδικηθεί την Βρετανία για το Brexit, αλλά μια συμφωνία ασφάλειας δεν θα πρέπει να προωθηθεί μαζί με την κεντρική διαπραγμάτευση για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

«Πιστεύω ότι αφού δεν είμαστε σε πόλεμο με την Βρετανία και αφού δεν θέλουμε να την εκδικηθούμε για αυτό που αποφάσισαν οι πολίτες της, η γέφυρα ασφάλειας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας θα διατηρηθεί. Εξακολουθούμε να την χρειαζόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για τα Δυτικά Βαλκάνια

Σε ό,τι αφορά την προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσει, διευκρίνισε ωστόσο ότι πρέπει προηγουμένως να επιλυθούν οι συνοριακές διαφορές μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών και ανέφερε το παράδειγμα της διαφοράς Κροατίας-Σλοβενίας, η οποία δεν διευθετήθηκε πριν από την ένταξη και εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σχετικά άρθρα