Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολλή ώρα κράτησε η συνάντηση Τίλερσον-Ερντογάν – Τι ειπώθηκε μετά

Πολλή ώρα κράτησε η συνάντηση Τίλερσον-Ερντογάν – Τι ειπώθηκε μετά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ρεξ Τίλερσον, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Συρία, Τουρκία,

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συνομίλησε για ώρα χθες Πέμπτη το βράδυ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εξαιτίας και της τουρκικής επέμβασης στη βόρεια Συρία εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής συμμάχου της Ουάσινγκτον.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, ο Ερντογάν «μετέφερε ξεκάθαρα» στον Αμερικανό υπουργό όλες «τις προσδοκίες της Τουρκίας» στη Συρία, το Ιράκ, αλλά και αναφορικά με όλα τα ζητήματα που «δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις».

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιορίστηκε να δηλώσει ότι διεξήχθη «μια παραγωγική και ανοικτή συνομιλία ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με επωφελή τρόπο και για τις δύο χώρες».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι αναμένει «νέες προόδους» κατά τη σημερινή συνάντηση του Τίλερσον με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του ο Τίλερσον δεν έκανε δηλώσεις. «Όχι σήμερα, έχουμε ακόμη πολλή δουλειά», περιορίστηκε να πει στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συνάντησή του με τον Ερντογάν έπειτα από τρεισήμισι ώρες.

Στη συνάντηση ήταν παρών μόνο ο Τσαβούσογλου ο οποίος εκτέλεσε και χρέη διερμηνέα.

«Οι σχέσεις μας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Είτε θα τις βελτιώσουμε, είτε θα καταρρεύσουν οριστικά», είχε σχολιάσει ο Τούρκος υπουργός πριν την επίσκεψη Τίλερσον.

«Η συζήτηση προμηνύεται δύσκολη», παραδέχεται και η Ουάσινγκτον, που υπογραμμίζει ότι «η τουρκική ρητορική» είναι «πολύ έντονη», τόσο αναφορικά με την κρίση στη Συρία όσο και με άλλα ζητήματα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών-συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Σχετικά άρθρα