Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ πήγαν με τους Κούρδους το 2015 όταν ανακάλυψαν ότι η Τουρκία εξόπλιζε την Αλ Κάιντα

Οι ΗΠΑ πήγαν με τους Κούρδους το 2015 όταν ανακάλυψαν ότι η Τουρκία εξόπλιζε την Αλ Κάιντα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαρία Ζαχάροβα, Μπάρακ Ομπάμα, Ρεξ Τίλερσον, Ρωσία, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε τις εξελίξεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής υποστήριξης στους Κούρδους της Συρίας και την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Αλ Τανφ.

«Οι Αμερικανοί έστειλαν στους Κούρδους κονβόι με όπλα μέσω της ιρακινής επικράτειας, προκαλώντας την Τουρκία. Η Τουρκία, με τη σειρά της, συνέχισε τη στρατιωτική της δράση ενάντια στους Κούρδους στην περιοχή της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, ως μέρος της επιχείρισης “Κλάδος Ελαίας”», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα σε ενημέρωση δημοσιογράφων την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι οι μάχες μεταξύ Τούρκων και Κούρδων είναι σφοδρές.

Από τον Λίβανο, όπου βρισκόταν ο Ρεξ Τίλερσον, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «ποτέ δεν έδωσαν βαριά όπλα στις YPG», δηλαδή στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κυρίως συνιστώσα των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Το τουρκικό καθεστώς διαμαρτύρεται για την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας.

Οι Τούρκοι όμως «λησμονούν» ότι οι Αμερικανοί στράφηκαν στους Κούρδους μόνο όταν ανακάλυψαν ότι οι Τούρκοι τους είχαν εξαπατήσει και ότι με τα χρήματα του Πενταγώνου εξόπλιζαν την Αλ Κάιντα και με άλλα κονδύλια το Ισλαμικό Κράτος.

Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονταν τη θέση τους στο ΝΑΤΟ και τη σχέση τους με τις ΗΠΑ για να υλοποιήσουν τους δικούς τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή και να επισπεύσουν την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όταν ο Μπάρακ Ομπάμα συνειδητοποίησε τι συνέβαινε, τέλη Σεπτεμβρίου 2015, τότε στράφηκε στους Κούρδους.

Δεν είναι οι Κούρδοι της Συρίας οι τρομοκράτες, το καθεστώς της Άγκυρας υποστήριξε, εξόπλισε, προσέφερε καταφύγιο, εκπαίδευσε και στρατολόγησε τζιχαντιστές τρομοκράτες.

Σε ό,τι αφορά τους Ρώσους, είναι γνωστό ότι προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους Κούρδους και να τους προσεταιριστούν. Οι Κούρδοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τους Αμερικανούς, κρίνοντας τους Ρώσους ως αναξιόπιστους, με αποτέλεσμα το καθεστώς της Μόσχας -από εκεί που κατέθετε έγγραφα στον ΟΗΕ που αποδείκνυαν τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος- τώρα να αφήνει αιχμές για τους Κούρδους ότι επιδιώκουν με τους Αμερικανούς διαμελισμό της Συρίας.

Να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι είχαν συμφωνήσει σε μια ομοσπονδία στη Συρία με κουρδική αυτονομία.

Πώς οι Αμερικανοί συμμάχησαν με τους Κούρδους

Για τους Αμερικανούς η Τουρκία έπαψε να θεωρείται αξιόπιστος εταίρος από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015.

Τότε αποκαλύφθηκε ότι 500 εκ. δολάρια που της είχε διαθέσει το Πεντάγωνο για ένα πρόγραμμα που προέβλεπε την εκπαίδευση 5.400 Σύρων “ανταρτών” δαπανήθηκαν για μόλις 135 άνδρες, οι οποίοι όχι μόνο κόστισαν περίπου 3,7 εκ. δολάρια ο καθένας, αλλά και μόλις εισήλθαν στη Συρία δήλωσαν μέλη της Αλ Κάιντα.

Στις ΗΠΑ προκλήθηκαν ισχυρές αντιδράσεις και ο πρόεδρος Ομπάμα, αισθανόμενος προσωπικά προδομένος από τους Τούρκους αφού ήταν δική του ιδέα το πρόγραμμα, το διέκοψε “μαχαίρι” και στράφηκε στους Κούρδους.

Στις 12 Οκτωβρίου ιδρύθηκαν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις 13 Οκτωβρίου οι Αμερικανοί έρριψαν τα πρώτα 110 κιβώτια οπλισμού και πυρομαχικών στους νέους τους συμμάχους και την ίδια ημέρα απέσυραν τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot που είχαν αναπτύξει στην επαρχία Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας.

Σχετικά άρθρα