Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισραήλ κατηγορεί την Τουρκία ότι εξοπλίζει τη Χαμάς

Το Ισραήλ κατηγορεί την Τουρκία ότι εξοπλίζει τη Χαμάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαμάς,

Το Ισραήλ κατηγόρησε την Τουρκία ότι θα συμβάλει στη στρατιωτική ενίσχυση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, έπειτα από τη σύλληψη και την επακόλουθη απέλαση ενός Τούρκου υπηκόου από το εβραϊκό κράτος.

Σύμφωνα με έρευνα της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, «η Χαμάς διεξάγει ανεμπόδιστα οικονομικές και στρατιωτικές δραστηριότητες στην Τουρκία, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι κλείνουν τα μάτια και περιστασιακά την ενθαρρύνουν».

Τούρκοι πολίτες, «κάποιοι από τους οποίους πρόσκεινται στην κυβέρνηση», βοηθούν τη Χαμάς στις δραστηριότητές της, πρόσθεσε η Σιν Μπετ, χωρίς να δίνει περαιτέρω στοιχεία για τον τύπο της παρεχόμενης βοήθειας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τούρκος υπήκοος Τσεμίλ Τεκελί, που κρίθηκε ύποπτος ότι παρείχε βοήθεια στη Χαμάς, συνελήφθη την 1η Ιανουαρίου στο Ισραήλ και κατόπιν απελάθηκε.

Ένας Ισραηλινοάραβας, ο Νταράμ Τζαμπαρίν, που κατηγορείται για συνεργός του Τεκελί, συνελήφθη επίσης και αναμένεται να δικαστεί τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με την Σιν Μπετ, και άλλοι Ισραηλινοάραβες ύποπτοι συνελήφθησαν, χωρίς να αναφέρει αριθμό αυτών.

Κατά την διάρκεια των ανακρίσεων του Τεκελί «διαπιστώθηκε ότι η Τουρκία συμβάλλει στη στρατιωτική ενίσχυση της Χαμάς», τόνισε η Σιν Μπετ. Η έρευνα επίσης αποκάλυψε παράνομες δραστηριότητες νομιμοποίησης πολλών εκατομμυρίων της Χαμάς στην Τουρκία.

Τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και χρησιμοποιήθηκαν για τη στρατολόγηση Ισραηλινοαράβων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Τουρκία, από τους κύριους υποστηρικτές της Χαμάς, επέκρινε νωρίτερα τον Φεβρουάριο την απόφαση της Ουάσινγκτον να συμπεριλάβει τον ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια στον κατάλογό της των «τρομοκρατών», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι δεν θα έχει επιπτώσεις στη βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στη Γάζα.

Σχετικά άρθρα