Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ο Ερντογάν επιτίθεται στη βορειοδυτική Συρία – Ποιον «εφιάλτη» προσπαθεί να προλάβει

Γιατί ο Ερντογάν επιτίθεται στη βορειοδυτική Συρία – Ποιον «εφιάλτη» προσπαθεί να προλάβει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφρίν, Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πάει και να πεθάνει στη μάχη της Εφρίν, στη Συρία, εάν χρειαστεί.

«Εάν χρειαστεί μπορώ να πάω στο μέτωπο στην Εφρίν. Εάν χρειαστεί μπορώ να θυσιάσω τη ζωή μου για αυτό το έθνος. Το υπόσχομαι», δήλωσε ο ακροδεξιός Τούρκος ηγέτης σε συνάντηση βουλευτών του κόμματός του που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της τουρκικής Βουλής.

Ο πρώτος που δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει στην Εφρίν εάν χρειαστεί ήταν ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του στις 28 Ιανουαρίου.

«Εάν χρειαστεί, εγώ, ο ανώτατος διοικητής, θα είμαι ο πρώτος που θα πάει στην Εφρίν. Τότε θα με ακολουθήσετε», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας σε ολομέλεια του ισλαμικού κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στην Αμάσεια του Πόντου.

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου την επιχείριση «Κλάδος Ελαίας», όπως ονομάζει την επίθεση του στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, η οποία επιδιώκει να εξαλείψει τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή και να τη θέσει υπό τουρκική κατοχή σε συνεργασία με μισθοφόρους ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Ο λόγος που οι Τούρκοι επιτίθενται στην Εφρίν είναι γιατί στα δυτικά της σύνορα, σε ευθεία, απέχει μόλις 30 χλμ. από τις ακτές της Μεσογείου.

Στις 8 Οκτωβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία ενός «κουρδικού διαδρόμου» κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας, δηλαδή στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία, που θα φτάνει μέχρι τη Μεσόγειο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φοβάται ότι υπάρχει σχέδιο να βγουν οι Κούρδοι στη θάλασσα, καταλαμβάνοντας την Αντιόχεια και την Αλεξανδρέττα, δηλαδή την επαρχία Χατάι.

Έξοδος Κούρδων στη θάλασσα σημαίνει ότι θα μπορούν να εξάγουν μόνοι τους στη Δύση το φυσικό τους αέριο και το πετρέλαιο, απομονώνοντας την Τουρκία.

Σε ένα ακόμα πιο «κακό» σενάριο για την Τουρκία, μια επικράτεια ελεγχόμενη από τους Κούρδους κατά μήκος των νοτίων συνόρων της είναι η αρχή για τον διαμελισμό της.

Για αυτό και ο Ερντογάν θέλει να καταλάβει στρατιωτικά τη βορειοδυτική Συρία.

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Με γαλάζιο χρώμα τα συριακά εδάφη που κατέχουν ή ελέγχουν οι Τούρκοι. Με κίτρινο οι Κούρδοι, με κόκκινο η συριακή κυβέρνηση και με πράσινο η Αλ Κάιντα.

Σχετικά άρθρα