Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοινή διακήρυξη 100 ευρωβουλευτών: Η επίθεση της Τουρκίας στην Εφρίν απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Κοινή διακήρυξη 100 ευρωβουλευτών: Η επίθεση της Τουρκίας στην Εφρίν απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Εφρίν, Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Εκατό από τους 751 ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου (GUE/NGL, EPP, S&D, Greens, ALDE, EFDD, ECR), πλην της ακροδεξιάς ομάδας ENF, υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για τον τερματισμό των επιθέσεων της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στον θύλακα της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία.

Οι Ευρωπαίοι υπογράφοντες την «Διακήρυξη για την ειρήνη και τον διάλογο: Να μπει τέλος στις τουρκικές επιθέσεις στην Εφρίν» ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να εντατικοποιήσουν τις πολιτικές τους προσπάθειες για έναν διάλογο και να ζητήσουν από την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιθέσεις.

Η διακήρυξη εστάλη ως επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και στην ύπατη εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Από τους Έλληνες ευρωβουλευτές συνυπογράφουν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Κούλογλου (GUE/NGL), ο Νικόλαος Χουντής (GUE/NGL), η Σοφία Σακοράφα (GUE/NGL), ο Κώστας Χρυσόγονος (GUE/NGL) και η Εύα Καϊλή (S&D) ενώ από τη Κύπρο συνυπογράφουν ο Τάκης Χατζηγεωργίου (GUE/NGL) και ο Δημήτρης Παπαδάκης (S&D).

Αναλυτικά η διακήρυξη αναφέρει:

«Τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιήθηκαν τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Εφρίν, μιας κουρδικής περιοχής στη Βόρεια Συρία, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς πολίτες.

»Αυτή η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση πραγματοποιείται χωρίς οποιαδήποτε πρόκληση ή επίθεση από τους Κούρδους της περιοχής αυτής ή από τη Συρία.

»Οι υπογράφοντες παροτρύνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να εντατικοποιήσουν τις πολιτικές τους προσπάθειες και να ζητήσουν από την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιθέσεις.

»Ζητούμε επίσης την επείγουσα επανενεργοποίηση του διαλόγου στο πλαίσιο των συνομιλιών της Γενεύης για τη Συρία με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων.

»Αναγνωρίζουμε επίσης ότι η μάχη των Κούρδων στην πρώτη γραμμή κατά του ISIS συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

»Η αποσταθεροποίηση που θα προκαλέσει η επίθεση της Τουρκίας, απειλεί σοβαρά την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

»Η σιωπή ή η αδράνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας δεν αποτελεί επιλογή.

»Εμείς, οι υπογράφοντες ευρωβουλευτές, καλούμε την ΕΕ και τον ΟΗΕ να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν αμέσως αυτές οι επιθέσεις».

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που ζητά την προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία όσο συνεχίζονται πολιτικές καταστολής στη χώρα.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, έχει δηλώσει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία πρόθεση να κλείσει την πόρτα στους Τούρκους πολίτες», προσθέτοντας ωστόσο πως «η ελευθερία του Τύπου, της έκφρασης είναι ζωτικής σημασίας για όλους όσοι θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ και η θανατική ποινή, στην προκειμένη, αποτελεί απαραβίαστη κόκκινη γραμμή».

Σχετικά άρθρα