Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τίλερσον: Ίσως μπλοκάρουμε τις εξαγωγές του “μαύρου χρυσού” της Βενεζουέλας

Τίλερσον: Ίσως μπλοκάρουμε τις εξαγωγές του “μαύρου χρυσού” της Βενεζουέλας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βενεζουέλα, Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νίκολας Μαδούρο, Πετρέλαιο, Ρεξ Τίλερσον,

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στις εξαγωγές «μαύρου χρυσού» της Βενεζουέλας, όμως έχουν επίγνωση των επιπτώσεων που αυτό θα είχε στον πληθυσμό της χώρας, δήλωσε σήμερα από το Μπουένος Άιρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

«Η κατάσταση στη Βενεζουέλα επιδεινώνεται. Μία από τις διαστάσεις που πρέπει να ληφθεί υπόψη, εάν υιοθετήσουμε κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα, θα είναι ο αντίκτυπος που αυτή η απόφαση θα έχει στον πληθυσμό, θα ήταν ένα βήμα που θα επιτάχυνε το τέλος» δήλωσε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του από την Αργεντινή Χόρχε Φάουρι, όπου ανέφερε το ενδεχόμενο να «απαγορευτεί η πώληση πετρελαίου (από τη Βενεζουέλα) στις ΗΠΑ».

Όμως, «το να μην κάνουμε τίποτα θα ήταν επίσης σαν να ζητούσαμε από τον λαό της Βενεζουέλας να συνεχίσει να υποφέρει για πολύ ακόμα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Επομένως εξετάζουμε τις επιλογές και ιδίως, τον τρόπο με τον οποίο θα αντισταθμίσουμε» τις επιπτώσεις των ενδεχόμενων κυρώσεων που θα επιβάλουμε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Λατινική Αμερική, εξέφρασε την ανησυχία του για την «ανθρωπιστική κρίση» που μαστίζει τη Βενεζουέλα και απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων» εκλογών.

Οι ΗΠΑ, σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βενεζουέλας με εξαγωγές 750.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε ατομικό επίπεδο, σε βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο Τίλερσον είπε επίσης ότι είχε μια «μακρά συνομιλία» με τον ομόλογό του από την Αργεντινή «για το ζήτημα της Βενεζουέλας, ιδίως τα βήματα που θα μπορούν να γίνουν προκειμένου να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση Μαδούρο».

Σχετικά άρθρα